Yours truly,

Me Academia

Wednesday, April 8, 2020

MCO Day 22: Suku Sakat prit prit

Salam,



Apa khabar harinie?

Harinie my other half keluar beli barang. Seperti sebelumnya, bila perlu keluar tu macam satu mission yang besar. Tido pun tak lena. Pagi-pagi dah bangun, pastu standby kat telefon sebab my other half nie suka confirm barang. OK, so setengah jam kena standby, tak boleh buat apa-apa. Bila dia dah settle beli barang, barulah sey boleh mandi ke yoga ke. Harinie tak sempat nak yoga sebab mengejarkan meeting jam 10 pagi. Siapkan bahan-bahan nak masak, bagi arahan pada miss y prep bahan nak masak, sambil simpan barang-barang dapur my other half beli. 

Tiba jam 10 tunggu meeting mula. 10 minit berlalu, 20 minit, 30 minit.....ting masuk message. Kawan tanya, 
"eh...dapat tak message kata ada meeting harinie,"
lepas tu ramai-ramai nyahut, 
"ya"
"haah"
"sey dah tunggu dari jam 10 lai"

Ghupenya esok, Khamis, bukan Rabu. Yang hantar message tu pun alahai.....Acib sambil tunggu sambil buat keje lain.... OK lah..esok, tapi esok sey nak keluar carik bahan pulak....aaahhh sempat kang join aje lah.....

Harinie masak lauk ala Nasi Kak Wok, my friend Gee share resepinya. OK lah boleh tahan, rupanya senang juga buat kuahnya, ingatkan kena pakai rempah khas. Pakai rempah kari je....




Nie resepinya:

1. Ayam potong kecik, sey pakai dalam 6 ketul ayam dari potong 14.
2. Tumbuk dalam 4 ulas besar bawang putih dan 1 inci halia. Kemudian gaul bersama ayam, tambah serbuk kunyit dan garam. Sey menderhaka sikit part nie sey tambah serbuk kari. Perap dalam 2 3 jam.
3. Racik 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, sedikit halia.
4. Tumbuk dalam 5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, seinci halia pulak.
5. Tumis '3', dah naik bau masukkan '4', kacau-kacau. Kemudian masukkan 3 sudu besar rempah kari daging. Kacau-kacau, bila dah garing masukkan air sikit.

OK langkah seterusnya sey ubah sikit resepi, ikut cara sey. Minta ampun yang share resepi nie (Gee dan kawan kepada Gee) 😃.

6. Masukkan ayam, dalam gulai nie sey pakai kaki ayam dan tengkuk ayam. Kita nak air dia je sebenarnya. Bila dah agak mesra tu tambah lah air ikut banyak mana air gulainya. Alah agak-agaklah.
7. Masukkan 1 sudu kecil paste asam jawa.
8. Kacau-kacau gulai, bila dah menggelegak tu masukkan ubi kentang dan carrot.
9. Bila agak2 kentang dah lembut sikit, masukkan kacang panjang dan santan. Sikit je santan dalam 1 senduk gulai tu je. Kuah dia tak pekat. Kemudian masukkan garam, gula (resepi asal letak gula melaka, sey letak brown sugar je) dan asam keping. Oh ye sey tambah tomato. Boleh letak terung juga.
10. Rasa lah cukup masam masin manis. Gulai nie kena manis sikit, sesuai dengan gulai orang Kelantan. Sikit aje, agak2 rasa manja2 kat lidah. Jangan banyak gula tau. Adjustlah kalau tak kena kat lidah korang.
11. Api jangan besar, nak masak nie kena sabar, baru cantik tak pecah minyak.
12. Eh lupa nak cakap pasal ayam. Ayam yang dah perap tu, korang goreng. Sey tambah daun kari masa goreng, kasi bangkit selera.
13. Jangan lupa buat sambal belacan. Timun kalau ada. Sey memang dah buat banyak sambal belacan, senang nak makan je keluarkan.
14. Makan lah apa lagi...enjoy the food.


Tadi tengok ada satu video nie, orang share. Pasal seorang ibu tua yang menangis cerita pasal anak dia buat tak baik lah kat dia, suh dia keluar rumah cari keje. Masa tu ibu tua tu tengah makan. Mungkin yang rakam tu belanja makcik tu. Sambil makan dia bercerita, sampai kuar air mato. Alahai anak. Kot ye pun geram ngan mak jangan buek camtu. Omak nie kalau dia sedih, dia kocik ati sebab anak, dia nangis sobab kocik ati, orang tuo-tuo cakap tak cium syurga nanti. Sabarlah dengan karenah omak, ye kadang omak nie dah tuo, dia mungkin buat degil dia. Yelah tak boleh salah kan dia, sebelum nie apo dia nak buek mano ado anak larang, dia betul ko salah ko, ado anak-anak ambil tau. Nie bila dio dah tuo, menumpang ko, ko nak dio ikut cagho ko, memang lah payah kek omak tu wahai anak. Bertuah ko dapek jago omak, dapat berbakti pado mak, ganjaran dia, mashaAllah bosa tau tak. Sabar lah... gogham tu simpan-simpan yo. Maghin maso ko kocik, ko pun dogey, buek peghangai gak, ado omak ko halau ko? Ha, fikir balik, buat refleksi.

Yolah sey bukan tau cito sobona pun, sey ambil on surface yo. Mungkin acik tu salah, tapi kalau dah kuar air mato, renung-renung kan lah. Kadang kito kono berkorban sikit, tolan yo lah...sebab tu ada peribahasa, ditolan mati omak, diluah mati bapak. Memang payah, kito kono sabar banyak-banyak. Fikir amanah dan tanggungjawan udah. Ganjaran Allah bagi nanti besar.

Dah lah sey  membebel pulak.... nie for the note, tadi baru sembang ngan kakak dan abang sey, cakap pasal suku. Sey nak catat sini tentang suku. Menurut abang sey, dio pun tau dari pakcik dan makcik, kigho sumber dipercayailah nie.

Atok sey = suku tigo batu (bapak atuk sey cino, kawin ngan moyang pompuan sey oghang melayu suku tigo batu)
Uwan sey = tigo nenek atau sri lemak. Yang nie abang sey tak boleh confirm, sebab ado cakap tigo nenek, ado cakap sri lemak.

Kebetulan memang sey ado tigo nenek, sebab atok sey sebelah abah (kigho tok wan sey lah) kawin duo kali, ada duo binilah.

So kalau oghang tanya sey suku apo, sey cakap aje lah tigo nenek, esok2 sey cakap sri lemak ....kikikiki.....

ok daaa......


Spread the love

yours truly,

No comments:

Post a Comment

what say you?