Yours truly,

Me Academia

Friday, May 11, 2012

Of Nasi Arab

Forewarn, there is no recipe in this entry.

Famous betul nasi arab kat sini skrg nie. Kat sana sini boleh jumpe restoran nasi arab. Restoran pun dinamakan dengan nama-nama bandar-bandar di negara Arab, ada baghdad, damsyik, hadramaut, makkah, saba, ada tu letak nama topi lagi tarbus.


Semenjak balik obersea nie, kalau minta dijamu mesti ramai yg cadang dijamu dengan nasi arab la. Kat ofis pun camtu juga. Den pun suka nasi arab, tak muak makannya, ayam tak berminyak tapi tak kering. Sebab diperap dengan tairu. Or mungkin ada yg tak diperap dengan tairu. Kata orang, nasi arab nie berbeza-beza ikut tempat asalnya. Tapi yg pasti cara hidangan sama, ada salada, ada kuah sambal, ada kuah tairu. Nak syiok makan secara bertalam, ikut sunnah pun :D.

Untuk yang tak biasa, sebenarnya nasi arab nie dah lame ada kat mesia nie. Yg glamer tu restoran tarbus tu. Tapi harge cekik darah la. Dulu dekat kawasan warta bangi tu, ada satu restoran briyani arab, perrghhh.... kalau gi restoran tu, confirm penuh. Pulak tu dia bukak sampai ari sabtu jek, jumaat n ahad coti. Tapi mmg best tangkap lentok dan ngantuk la. Selain nasi arab, ada swarma, subsuka...suka subsuka dia sebab baham utama dia telur. Ya saya mmg peminat tegar telur. Tapi skrang dah takde dah, dah tutup. Restoran tu orang kita yg punye, cuma tukang masak dia dah menetap di tanah arab. Owner dia yg selalu ada kat sini. Dengar2 citer bila tukang masak dia balik arab, restoran tu makin slow, masakkan pun kureng sikit. Lama-lama bungkus. Kesian.....

hmmm...makan nasi arab ke hari nie?


Until next time, think positive and stay positive, inshaAllah everything will be OK

yours truly,

No comments:

Post a Comment

what say you?