Salam,
Harinie sey buat pau sambal aka burger Malaysia. Buat sendiri boleh letak ikan bilis banyak-banyak. Kalau beli pun slalu pau dah sejuk atau keras sikit. Buat sendiri sampai ke moreh lembut lagi. Rupa kurang kacak, dah nama skali skala buat kannn. Kirim cendol BMI kat acik panda skali.
Nak buat pau nie pastikan yis aktif, takut terbeli yg expired kan. So bancuh dulu yis, bila tengok yis naik baru proceed. Sey ikut resepi kat sini. Dough dia melekit dan lembik sikit, jangan tambah tepung pulak. Nak bentuk tu dust jari dengan tepung dulu. Rehatkan dough dua kali. Kali pertama masa bancuhan, kali kedua bila bentukkan bulat-bulat. Tak de lah dapat bulat-bulat pun, herot berot jadinya, tangan amatur kan....kikiki.
Sambal tu sey buat macam sambal nasi lemak je. Dapat dalam 18, boleh dapat 20 biji kalau bulatkan betul-betul. Macam sey ni ada yg terbesar pulak.
Spread the love
yours truly,
No comments:
Post a Comment
what say you?