Yours truly,

Me Academia

Wednesday, March 25, 2020

MCO Day 8: Temanya Siam dan sambung lagi

Salam,

Harinie sibuk menyiapkan kerja mengedit paper dan menulis bab dalam buku. Fokus fazid fokus.
Mujur harinie masak makanan yang mudah tapi enak (chewah). Kalau Pad Kra Pao dengan stir fry mushroom nie alhamdulillah semua suka. Laju je makan.



OK ada juga kawan-kawan yang tanya macammana masak Pad Kra Pao tu, ok nie cara den yo:
Den maleh nak taip bahan-bahan, masak pun sambil masak sambil sediakan bahan, haaa meh sini den terus ajar cara-carannya:

Untuk Pad Kra:
1. Daging ayam fillet den boli satu bekas tu, basuh dan cincang.
2. Kemudian, goreng telur buek macam mato lombu tu. Ikut lah nak goyang ke nak kering ke.
3. Dah habis goreng telur, susun atas pinggan macam den buek kek ateh.
4. Kemudian, tumbuk 3 ulas bawang merah, 4 ulas bawang putih, 3-4 cili padi siam (agak2 lah nak pedas mana, kalau tak cukup tambah lagi).
5. Basuh Thai basil, beli je sepeket tu, kemudian patahkan sikit. Tadi masak ada sweet basil je dlm peti, order kat tesco online thai basil, tapi habis. Nie pun minggu lepas dapat, tu yang masak nak macam hitam2 sikit...hehehehe.
6. Standby oyster sauce, kicap masih, white pepper, dan nampla. Nampla takde memang tak jadi. Jangan ngade2 nak ganti ngan benda lain.
7. Ok dah siap, kite mula tumis, bawang dan cili tadi. Bila dah garing masukkan ayam cincang tadi. Jangan beli minced chicken pulak, nanti hancur. Pad Kra nie mmg ayam dia nampak sebutir sebutir lagi. Alah, cam dalam gambar kat ateh tu.
8. Goreng sampai air ayam kering, kemudian masukkan dalam 3 cb oyster sauce, 1 cb kicap masin, kacau-kacau.
9. Dah sebati tu masukkan white pepper sikit. Kalau dah nak terbersin tu berhenti tabur.
10. Kacau-kacau.
11. Kemudian masuk Thai basil. Apa beza Thai ngan sweet basil, Thai basil nie bau dia kuat lagi, macam bau daun kaduk. Nie yang buat kita berselera lagi. OK dah masuk, kacau-kacau.
12. Bila dah tengok semua sebati, curah sikit nampla, baik-baik curah tu nampla nie masin. Korang rasa-rasa lah.
13. Dah kacau sebati, padam api, tuang atas telur goreng tadi. OK siap. Makan dengan nasi beras wangi baru kawwww....

Untuk stir fry mushroom:
1. Sediakan mushroom. Selalu den pakai straw mushroom, cendawan hitam yang kering tu (ada panggil telinga tikus), shimeji. Cukup 3 jenis, jangan banyak nanti sangat. Musim2 MCO nie jangan keterlaluan sangat. Nak pakai inoki pun boleh, tapi den tak suka sangat, nanti kuahnya jadi melekit-lekit sikit.
2. Potong 8 Japanese pressed tofu.
3. Hiris bawang putih 4-5 ulas dan halia 1/2 inci.
4. Standby oyster sauce dan minyak bijan.
5. Bancuh 2 sudu kecil tepung jagung untuk pekatkan kuah.
6. Ok ready untuk masak, mula-mula tumis bawang dan halia.
7. Bila dah naik bau, masukkan dalam 2 mug air, kemudian masukkan 3 cb oyster sauce. Kacau-kacau.
8. Bila dah mendidih, masukkan semua mushroom tadi dan tofu.
9. Kacau-kacau. Jangan kacau kuek sangat nanti tofu pecah.
10. Bila da start didih balik, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau-kacau biar sebati.
11. Rasa lah cukup garam atau tidak. Jangan masin, kang nak makan dengan Pad Kra.
12. Bila dah nampak kuah mula pekat, curah sikit minyak bijan.
13. Kacau-kacau dan boleh angkat.

Haaa...senang aje kan....

Sekali lepas habis lunch PM announce yang MCO extend to 14th April. Aduhaiiii...


Spread the love

yours truly,

No comments:

Post a Comment

what say you?