Yours truly,

Me Academia

Sunday, June 28, 2020

Hum hum Hummingbird cake

Salam,

Sementara mood membaking sey masih ada, petang tadi sey membaking lagi. Sebenarnya sey plan nak buat sour cream butter cake, dah beli 2 tub sour cream. Lepas tu terpandang pisang yang tergantung kat dapur nie haaa, dah nak masak, tapi takde orang nak makan. Biasanya miss t akan makan pisang 1 hari 2 kali paling kurang. Tapi minggu nie mungkin sebab macam-macam buah ada kat rumah nie, pisang itu dipandang sepi. Sey ada rancangan nak buat kek hummingbird, dah siap beli nenas dalam tin, cuma belum bertemu jodoh dengan cream cheese untuk buat frosting. Lagipun kakak sey kata nak singgah rumah ahad nie, jadi bolehlah nanti makan kek untuk minum petang. Sekali dia tak jadi datang lah pulak.

Pagi tadi pun sey bawa miss y dan miss t shopping baju. Masing-masing baju dah tak muat. Sebelum tu masuk Daiso dulu. Bila dah masuk Daiso, tau-tau aje lah, bukan boleh kejap-kejap. Tu mujur cepat sedar diri...hahahahahha....Mula-mula rasa cam dah penat, malas pulak sey nak buat kek. Scones semalam pun ada lagi. Kakak sey pun tak jadi datang. Sey kata dalam hati, nie kalau masuk market takde cream cheese memang sey tak buatlah kek. Sour cream tu lambat lagi expired. Pisang yang sey fokus sekarang, kalau ada cream cheese, kita buat hummingbird, kalau takde kite buat cekodok aje. Malas sey nak buat kek pisang walaupun mudah aje nak buat. Sekali memang jodoh sey dengan cream cheese tu ada, cuma bukan cik philly, tapi encik paul. Tartura ada tapi sey tak suka texture tartura. Paul nie macam philly sikit, makanya, masuk dapur baking lah sey.

Sebelum tu, sey kemas almari pinggan mangkuk dulu, ye lah dah beli barang-barang kat Daiso kan. Pukul 4 camtu baru sey mula buat kek. Sey salah bajet, ingat boleh bakar 30 minit. Sebab sey ikut resepi Joyofbaking, dia bakar 30 minit je, tapi sey ikut sukatan resepi yang ini, which is liquid dia lagi banyak daripada Joyofbaking. Patutlah dalam resepi tu dia cakap bakar 1 jam, kau yang degil gi bakar 30 minit. End up sey bakar 1 jam 10 minit sebab api dapur sey dah tak panas, gas nak abis. Cepat pulak gas kali nie habis, baru 2 bulan, PKP punya pasallah nie. Kalau tak boleh tahan 6 bulan.

OK sambung citer. Mujur kek masak, Alhamdulillah. 5.30 baru siap bakar, dan baru nak buat frosting. Kul 6 my other half dah tanya, mana keknye nak makan nie. Aduh... kek tak cukup sejuk lagi tapi sey salut frosting. Pulak tu frosting sey tak cukup halus sebabnya icing sugar sey tak cukup, sey tambah caster juga yang sey dah bled halus, tapi still tak cukup powdery. Makanya frosting sey ada rasa berpasir sikit lah.



Resepi nie manis juga, next time sey buat kena kurangkan gula lagi. Sebab nenas tu dah manis. Frosting tu pun mujur sey kurangkan gula, sebab gula ising tak cukup kan. Next time kurangkan gula lagi ye. Resepi nie boleh makan untuk 12 orang. Kalau sey nak baking kek nie lagi kena tunggu occasion lah. Tak larat wey nak makan berulang. Sedap makan sekali aje.



Add caption







Dapat juga sey merasmikan mixer baru sey tadi, buat cream cheese frosting. Maka, selesailah sudah projek membaking sey untuk minggu nie. 

Scones ✔
Hummingbird cake ✔

Miss t request pavlova lah pulak. Sey bukan tak nak buat, pernah buat, tapi bukan favourite orang dalam rumah nie. Masa tu miss t kecik lagi. Nanti sey carik resepi yang guna bahan sikit aje. Orang dah minta, kite cuba buat.



Spread the love

yours truly,

No comments:

Post a Comment

what say you?