Bahan-bahan:
2 ketul ayam (breast/keel) potong nipis-nipis
1 bawang besar (brown onion) didadu
1 tin (kecil) kacang peas (toskan air)
1 tin cendawan butang (ayam brand) dipotong kecil
1 tin sup cendawan cambell
1 biji kentang sederhana besar (buang kulit dan potong dadu kemudian direbus sampai empuk)
1 sosej (blackpepper, optional) potong kecil
serbuk lada hitam
2 sudu besar butter/minyak untuk menumis
sedikit daun sup diracik untuk aroma
Cara-cara:
1. Cairkan butter, tumis bawang kemudian masukkan ayam. Kacau-kacau sampai ayam agak-agak keperangan.
2. Masukkan sup Campbell dan lada hitam. Biarkan sekejap pada api sederhana.
3. Agak-agak kuah dah pekat, masukkan kentang, cendawan, kacang peas, sosej. Balik-balikkan biar sebati.
4. Akhir sekali masukkan daun sup.
5. Biar filling ayam ini sejuk (suam-suam) sebelum letak kat pie crust (me pakai pastry kawan).
6. Egg-wash pastry, dan cucuk-cucuk sikit guna garfu untuk benarkan haba panas keluar.
7. Bakar dalam oven pada kepanasan 180 ke 200 C, 20 ke 30 minit, dan agak-agak pastry kelihatan golden brown.
8. Biarkan pie sejuk pada suhu bilik sebelum dipotong dan dihidangkan.
Enjoy!
Spread the love
yours truly,
No comments:
Post a Comment
what say you?