Yours truly,

Me Academia

Sunday, January 24, 2021

Masak daging ala daging nasi kandar

Salam,

Sey kan ngikut instagram DRI. Sey suke dengar dia pung pang pung pang, teringat makcik-makcik sey kat Tepeng nun...hahahaha... So haritu dia adalah masak daging ala nasi kandar nie. Daging rimau melalak dia kata. Masa tu tengah trend pasal ada orang claim daging rimau menangis tu dia punya IP. hahahahaha... so ramai jugak lah selebriti-selebriti men troll kan isu itu. 

Nampak menarik dan mudah jugak. Sey pun masakkah, kawankan dengan acar tumis atau acar rempah. Sey sebenarnya dah lame cari resepi acar rempah nie. Acar yang selalu dapat makan kat kenduri kawin je. Dapat pulak lah resepi, menjadi pulak. Alhamdulillah.....








Nie resepi daging melalak DRI:

Daging hitam (daging nasi kandar Dato Rizalman)
Bawang merah 
Bawang putih
Daun kari
Rempah kari
Cili kisar
Kicap pekat
Air asam jawa
Santan
Daging
Air sikit
Garam gula
Cara dia tengok aje lah video masak dia kat insta dia.

Untuk resepi acar, sey ikut tt nie:

Acar Timun Ala Peranakan
(http://mamawandiha.blogspot.com/2013/06/acar-timun-ala-peranakan.html)
Resepi asal: Mat Gebu
Sumber : MaDiHaA aka Ratna

Bahan-Bahan:

2 biji timun saiz besar, kerat 3 atau 4, buang empulur dan hiris jejari*
Sedikit garam*
1 camca teh serbuk kunyit*(*digaul rata dan perap sekejap)
1 batang lobak merah, kerat 3 dan hiris jejari 
1 batang cili merah, kerat 3, buang biji dan hiris jejari
1 batang cili hijau, kerat 3, buang biji dan hiris jejari
10 biji bawang merah, belah 2 setiap 1 (MaDiHaA letak 7 ulas je)
5 ulas bawang putih, belah 2 setiap 1
1 inci halia, mayang halus
1 camca besar cili kisar
1 camca besar penuh rempah kari ikan
3 - 4 camca besar gula
2 - 3 camca besar cuka makan (cm guna cuka Jalen)
1 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
3 biji buah keras, hiris*(*dikisar halus)
Garam secukup rasa

Bahan Tumis
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 camca teh penuh biji sawi

Cara:
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis sekejap. Tambah bahan kisar halus dan rempah kari, masak hingga terbit minyak. Masukkan bawang putih, halia dan bawang merah. Tambah gula dan cuka makan. Kacau rata dan biar mendidih.

2. Masukkan lobak merah, gaul rata dan masak hingga lobak lembut. Tambah cili merah dan cili hijau. Toskan timun, perah sedikit dan masukkan ke dalam kuali. Gaul rata dan tambah garam secukup rasa. Masak hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi tomato.




Spread the love

yours truly,

No comments:

Post a Comment

what say you?