Yours truly,

Me Academia

Thursday, December 31, 2020

Selamat tinggal 2020, selamat datang 2021

Salam,

Malam nie, tutup buku 2020, esok pagi buka buku 2021. Tahun ini, terlalu banyak peristiwa yang berlaku. Tahun yang penuh kejutan, ketakutan dan debaran. Tahun yang banyak ujian. 



Catatan dalam buku hitam itu, 50% isinya lebih kepada kejutan, kerisauan, keraguan, kekecewaan; 20% kegembiraan; 10% aspirasi; 10% harapan dan 10% normal baharu (adaptasi). Tahun 2020, terasa perjalanannya agak perlahan dan panjang. Sehingga ada kala terasa seperti masa terhenti (nauzubillahiminzalik). Hari ini ialah hari terakhir untuk tahun 2020. Selamat tinggal tahun 2020, terima kasih atas semua kenangan. 

Semoga tahun 2021 menjanjikan perkara yang lebih baik, inshaAllah. 

Perancangan kita adalah usaha, namun perancangan Allah itu adalah takdir. 

" ..boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah 2:216)

Allah adalah sebaik-baik perancang.

SELAMAT TAHUN BAHARU 2021

Sehingga berjumpa lagi di tahun hadapan.

(copy paste from fb post)

Spread the love

-sign off for 2020-
yours truly,

Percutian sempena penamat tahun 2020

Salam,

Penutup tahun 2020, bercuti bersama keluarga besar. Bersama keluarga kakak dan abang sey, di Port Dickson. Cukup indah, yang penting anak-anak gembira. Bukan mudah untuk berkumpul ramai-ramai macam ini. Bila ada peluang, hargainya. Belum tentu esok dapat buat semua ini. Atau kalau ada kesempatan itu, belum tentu semua akan ada. Anak-anak buah pun dah makin dewasa, tidak lama lagi mereka pun akan punya keluarga sendiri, jadi masa itu akan jadi lebih terhad. Jadi, hargai setiap momen yang ada.


Pantai Teluk Kemang, masih lagi cantik dan bersih. Alhamdulillah. Kebetulan ada shooting pulak kat pantai tu. Sey yang perasan dulu, mula-mula sey nampak macam dorsal ikan jerung, eh sey pun ambil kamera dan zoom in, makin lama makin jelas. Eh sey dah panic. Sey pun cakap, ehhh..apa tu...famili sey yang ada terus pandang ke arah tempat yang sey tunjuk. Lama-lama tengok..... laaaaa.... orang main-main rupenya. Mula-mula memang ingat orang main-main, lepas tu baru perasan ada krew filem kat tepi pantai. Laaa...ada shooting filem rupenya. Tapi takde pelakon yang sey kenallah.

Tahun ini Lexis Hibiscus takde bunga api untuk menyambut tahun baharu. SOP covid19. Maka, begitulah penutup cuti kami.


Spread the love

yours truly,

Sunday, December 27, 2020

I made cinnamon roll with cream cheese frosting

Salam,

Sudah lama sey teringin nak buat cinnamon roll. Terpikat sebab cara membuat dia macam senang je. Sebagai persediaan nak membuat, sey dah beli silicone mat, masa tu sey fikirkan nak uli perlu ada lapik dan cutter, kalau pakai pisau biasa takut melekat. Sey biasa dah buat donut, pakai pisau biasa aje nak potong, hasilnya doh jadi penyek. Lepas tu sey cari resepi cinnamon yang mudah, foolproof dan yang penting, uli pakai mixer. Musim berguru membuat roti dengan sifu lebih 7 tahun yang lalu membuktikan, sey tak larat kalau nak knead tepung roti nie...hahahaha... mujur sey dah ada standmixer yang durable dan boleh menguli dengan steadynya.

Tadaaa.... cinnamon roll with cream cheese frosting untuk minum petang tadi.


So kisahnye, petang tadi, ehhhh... tengahari tadi, sebelum zuhur sey dah mula prep bahan. Mula-mula nak pastikan yis sey sihat walafiat dahulu...hahahaha...maksud sey, yis tak mati, so sey siapkan yis. Bila nampak foamy, baru sey teruskan dengan bahan-bahan lain. And the rest.....maka jadilah cinnamon roll.


Nie doh dah naik 2 kali ganda.


Proses menabur cinnamon sugar



Elok naik, bersedia untuk dibakar


Dah siap makeup dengan cream cheese

Untuk resepi, sey follow resepi dari video tutorial nie.

Cinnamon Rolls with Cream Cheese Glaze (by Chef Meredith Laurence)
Serves 12 
Ingredients: 
1 recipe Cinnamon Roll Dough (see below), or 1 to 2 pounds frozen bread dough
¼ cup butter, melted and cooled 
¾ cup brown sugar 
1½ tablespoons ground cinnamon

Cream Cheese Glaze: 
4 ounces cream cheese, softened 
2 tablespoons butter, softened 
1¼ cups powdered sugar 
½ teaspoon vanilla

Directions: 
1. Let the dough come to room temperature on the counter. On a lightly floured surface roll the dough into a 16-inch by 13-inch rectangle. Position the rectangle so the shorter 13-inch side is facing you. Brush the melted butter over the dough, leaving a 1-inch border uncovered along the edge farthest away from you. 

2. Combine the brown sugar and cinnamon in a small bowl. Sprinkle the mixture evenly over the buttered dough, keeping the 1-inch border uncovered. Roll the dough into a log starting with the edge closest to you. Roll the dough tightly, making sure to roll evenly and push out any air pockets. When you get to the uncovered edge of the dough, press the dough onto the roll to seal it together. 

3. Cut the log of dough into 12 pieces, slicing slowly with a sawing motion so you don’t flatten the dough. Turn the slices on their sides on a greased and lined (with silicone or parchment) 9” x 13” sheet pan and cover with a clean kitchen towel. Let the rolls sit in the warmest part of your kitchen for an hour to rise. 

4. To make the glaze, place the cream cheese and butter in a microwave-safe bowl. Soften the mixture in the microwave for 30 seconds at a time until it is easy to stir. Gradually add the powdered sugar and stir to combine. Add the vanilla extract and whisk until smooth. Set aside. 

Air-Fryer Directions: 
5. When the rolls have risen, pre-heat the air fryer to 350ยบF. Transfer 6 of the rolls to the air fryer basket. Air-fry for 5 minutes. Turn the rolls over and air-fry for another 4 minutes. Repeat with the remaining rolls. 

Oven Baking Directions: 
5. Pre-heat the oven to 375ยบF. Transfer the sheet pan to the oven and bake the rolls for 25 – 30 minutes, or until lightly browned. Cover with foil if the rolls start to get too brown. 

6. Let the rolls cool for a couple of minutes before glazing. Spread large dollops of cream cheese glaze on top of the warm cinnamon rolls, allowing some of the glaze to drip down the side of the rolls. Serve warm and enjoy!

Cinnamon Roll Dough 

Ingredients:
½ cup milk 
2¼ teaspoons active dry yeast 
¼ cup sugar 
4 tablespoons butter, melted and cooled 
1 egg yolk 
1½ teaspoons vanilla extract 
3½ cups all-purpose flour ¾ teaspoon salt

Directions: 
1. Warm the milk and ½ cup of water to take the chill off. Bring the liquid to roughly 100ยบF. Sprinkle the yeast on top with a pinch or two of the sugar. Let the yeast “proof” and foam. This will prove that the yeast is indeed active. If there is no foaming, you will need to start again with new yeast. 

2. Add the melted (and cooled) butter, the egg and the vanilla to the yeast mixture. 

3. Combine the flour, sugar and salt in the bowl of a stand mixer. With the mixer working with the dough hook attachment, poor in the yeast mixture until a sticky soft dough forms. Let the stand mixer knead the dough for about 5 to 10 minutes or until it is soft and elastic. 

4. Shape the dough into a ball and let it rest, covered with plastic wrap, until it has doubled in size (about one hour). You can use the dough at this stage if you’re in a hurry. Punch the dough down and follow the recipe for Cinnamon Rolls. For enhanced flavor, however, punch the dough down, knead it back into a ball and return it to the bowl. This will re-distribute the yeast in the dough. Cover the dough again with plastic wrap and let it rise for a second time. You could do all these steps a day ahead of time and let the second rise take place in the refrigerator.


I am happy with how it turned out, the recipe is a keeper definitely. Cuma sey kurangkan sukatan gula untuk frosting, pakai 3/4 cawan aje. Miss t, and miss y ate a lot. Lepas nie boleh cuba perisa lain pulak.


Spread the love

yours truly,

Sunday, December 20, 2020

Surat-surat lama

Salam,

Biasa lah sey bila balik rumah bonda, kalau tak "mengemas" tak sah. Mencari barang-barang lama, barang-barang nostalgia, barang-barang yang menyimpan memori indah. Kali nie misi mencari komik dilukis my other half, tapi misi tidak berjaya, kat mana sey simpan lah hai. 

Orang dulu-dulu simpan barang bawah katil. Orang sekarang simpan kat mana? Hahahaha...papan katil dah cecah lantai, nak kena angkat tilam dan papan alas pulak kalau nak simpan barang bawah katil. 

Sey selongkar dua kotak surat nie. Satu disimpan di bawah katil, fuhh habuk tebal. Tapi sey dari dulu dah simpan surat-surat nie dalam plastik. Nie surat-surat dari kawan-kawan sey. Sey simpan dari sekolah rendah sampailah masuk universiti. Kawan-kawan, siapa-siapa yang pernah tulis surat kat saya, surat korang ada lagi saya simpan. Siapa-siapa yang hantar kad kahwin, ada lagi saya simpan ๐Ÿค—. 
Satu lagi kotak, dijaga dengan baik, sebab ini yang paling istimewa. Saat indah, kisah cinta kita ❤ chewah. Isinya dah berumur lebih 20 tahun. Tapi masih boleh dibaca. Agak-agak sampai bila sey nak simpan nie? ๐Ÿ˜

Sey nie nampak je rock, tapi dalam hati ada taman ๐Ÿ™ƒ. Surat-surat ini sangat bermakna buat sey. Ada juga surat-surat daripada my sistah. Abang sey? Dia mana suke tulis surat, adalah 1, 2 poskad ...kot...hahaha... 

Apa saje perantara yang sey tak pernah guna. Daripada surat, ke poskad, ke aerogramme. Daripada kertas biasa ke kertas wangi. Daripada sampul standard ke sampul buat sendiri (dulu boleh sebab abam posto baca alamat utk isih, sekarang abam mesin yg baca). Daripada surat, tukar ke email yang dihantar melalui dumb terminal, ke zaman servis rocketmail, hotmail, yahoomail. Lepas tu sekarang socmed aje menjadi perantara.

Kenangan terindah. Terima kasih kawan-kawan atas kenangan ini. Korang simpan lagi tak surat saya? Takpe, saya tak ambil hati. No hard feelings ๐Ÿ˜Š.


Kisah cinta kita ❤. Macam-macam cerita macam-macam benda. Boleh buat filem ke? ๐Ÿคฃ

Surat-surat daripada kawan-kawan dalam dan luar negara, dari sekolah rendah ke universiti. Ada kawan-kawan yang rajin menulis, berpuluh suratnya.


[Repost from FB page]

Spread the love

yours truly,

Saturday, December 19, 2020

Opinion sey on Gastro Hub in Nilai

Salam,

Dah lama tak gi jalan-jalan cari makan (baca dengan nada lagu JJCM TV3). Am stuck at home, dengan PKPB lagi, mano lai nak poi yo tak. Lately nie terasa penat bekerja, tak keluar tengok dunia luar sangat. Jadi kelmarin sey ajak my other half untuk check out restoran baharu kek sini. Bulan lepas ada cuba nak pergi minam petang kat situ. Tapi bila sampai, masa tu dah jam 5.30, katanya full house, dan nak tutup dah. Masa tu restoran nie baru bukak, so mereka tengah test market, jadi opening time dia singkat, dari jam 3 petang hingga 6.30 petang sajo. Mereka ada hi-tea aje masa tu. 

Maka kelmarin kami pergi lagi, kali ini ada rezeki. Mereka pun dah extend masa, hingga jam 10 malam. Rasanya pelanggan pun dah mula ramai kan. Rancangnye nak minam petang aje, kupi mengopi. Tapi sebab hujan dan sejuk, minggu nie memang hujan je, asal petang hujan. Makanya dengan sejuk, lapa, kami pun dinner lah sekali.

OK kite tengok dalam kedai dia dulu....






Dari luar nampak grand. Dulu masa tengah buat ingatkan BBN buat show gallery. Restoran ini baru je bukak, tak silap sey dalam hujung bulan Oktober camtu. Terdiri daripada 1 bangunan yang terbahagi kepada 3 bahagian yang bercantum, berbentuk seperti U. Dua bahagian dining, tengah-tengah dapur. Atas dapur ada 1 tingkat, belum siap lagi. Tanya manager masa bayar dia kata bahagian atas tu untuk hold private event. Satu bahagian dining aje yang fully glass. Satu bahagian lagi atap tidak berkaca. Pintu masuk akan melalui bahagian tidak berkaca dulu. Sey sahaja pilih yang fully glass, tempat lebih luas, dan ada meja dining. Sey rasa bahagian yang bukan kaca sepenuhnya tu nak buat tempat santai sambil minum kopi sebab mejanya lebih kecil. Yang fully glass tu dining area. 

OK nie menu yang kami pilih.


Anak-anak pilih grilled chicken dan pasta carbonara. Anak-anak cakap sedap, nampak pun sedap. Tapi sey tak rasa sebab sey tunggu menu bawah nie..... 


Yang ini, sey dan my other half kongsi, chilli crab, served with fried mantou bun. Perrghhhhh sedap betul yang nie. Terus membawa kami ke genting, teringat chilli lobster kat lobster and burger. Kuah dia memang cukup rasa. Portion tu untuk kami memang untuk dikongsilah, kalau sey makan sorang tak habis kot, mungkin cepat muak. Roti mantou dia pun sedap, tapi oily sikit, so kalau diet tu kena beringatlah sikit. Tapi sey tak diet so sey makan 2 ketul roti tu....hahahahaha...


Ketam dia tak banyak, 2 ketul aje, sederhana besar. Kalau nak datang makan ketam aje tak cukup dan tak puaslah. Baik pergi bagan lalang. Tapi kite nak makan kuah dia, cicah roti, itu pun cicah-cicah tak kurang-kurang, cicah-cicah tak kurang-kurang. hahahahah...jenuh juga nak menghabiskan.


Satu yang kureng, diorang takde seleksi kopi ala cafe. Ada kopi panas dan kopi ais aje. Sey tengok menu dia lebih kepada british hi-tea. Seleksi air teh dia banyak dan macam-macam. Diorang punya speciality lah nie, ada package hi-tea with a pot of tea (for two). Tidak lah sey teruja, walaupun ada scones. Sey nak kopi, sey nak kopi. Kuciwa juga, lepas tu tengok waiter lalu lalang bawah choc milkshake, so sey pun order lah. My other half order kupi ais, miss y sama ngan sey, miss t mocktail macam blue lagoon MFM aje. Honestly air dia kureng sikit lah, sorry, tapi susah nak impress peminum kopi tegar macam sey nie. Slack yang itu aje. I hope in the future they will expand the menu by including some premium coffee selection. Tempat dah cantik dah, sayang takde kopi kan ๐Ÿ˜Š.


Sebab sey kuciwa takde kopi, dan they were out of cakes as well, oh boy, so sey pun tambah order waffle nie. Dok bayangkan mesti macam waffle mama gourmet, tapi, biasa-biasa aje. Nasib baik bukan frozen waffle yang dipanaskan. 

So sey rasa tempat cantik dan exclusive, makanan sedap ๐Ÿ˜‹, especially the chilli crab ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹. Air kureng sikit lah, kalau rasa nak lepak-lepak minum kopi baik kami pergi tempat biasa. Kek dia pun typical kek yang ada kek kedai kopi local, sey rasa mesti ambil dari supplier yang sama. Tengok nama kek pun dah boleh agak. Tapi food dia, yang kami try memang sedap. Boleh lah repeat ๐Ÿ‘.


Spread the love

yours truly,

Tuesday, December 15, 2020

First experience: Miss t interview TS Dr Jemilah Mahmood

Salam,

Sabtu, 12 Disember 2020. Nie bukan nak cerita tentang jualan 12.12 ye. Tidak lah sey terpengaruh dengan jualan bulanan nie. Rasa dah takde special bab2 sale nie, harga sama, free postage aje yang diberi.

Tapi, yang sey nak cerita nie, tentang pengalaman miss t jadi host untuk siaran live yang dikendalikan oleh Design for Change Malaysia. Miss t temubual Tan Sri Dr Jemilah Mahmood pada haritu. Temubualnya 10 minit, persiapannya 1 minggu . Terima kasih kepada cikgu Myzatul Sarah atas bimbingan dan galakkan, dan yang paling penting, peluang yang diberi kepada miss t untuk menemubual TS. Alhamdulillah, it all went well. 



Untuk rakaman video, boleh tonton di page Design for Change Malaysia. 

Untuk simpanan, beberapa ciapan daripada TS Dr Jemilah sebelum temubual tersebut.






Alhamdulillah, thank you Allah for this opportunity. A milestone for miss t.


Spread the love

yours truly,

Sunday, December 13, 2020

Masak ayam bawang penang style ke? Janji sedap

Salam,

There is a mamak's restaurant nearby, and my other half like to buy their ayam bawang for lunch. But it has been quite some time now that the restaurant has not served ayam bawang any more. So, this week I cooked ayam bawang for lunch, served with nasi minyak. 







For recipe, I refer to Che Nom and Chef Anand cooking videos. Sekarang nie senang masak dengan panduan video. Watch and learn ๐Ÿ˜ƒ.




Spread the love

yours truly,

Thursday, December 10, 2020

Kisah planner dan drop shipper

Salam,

Sey dari dulu memang suke tulis jurnal harian. Arwah abah sey yang ajar tulis diary. Dulu masa kecil-kecil dulu, setiap tahun arwah abah akan beri diary tahunan kepada sey. Dia pun selalu dapat percuma diary tahunan nie. Daripada diary tahunan yang kulit keras, hingga sey pandai guna filofax. Pakai filofax nie best, sey mula guna masa sey form 4. Filofax warna biru. Ada lagi nie sey simpan. Ada sentimental value tu hahahaha... Kemudian semenjak dah keje, sey dah jarang tulis panjang-panjang. Masa tu pun sibuk dengan anak-anak, anak-anak kecil perlukan perhatian. Nak bukak pun kadang-kadang tak sempat. So sey banyak pakai calendar kat outlook, dan google aje lah. Setakat set appointment je. Dah tu zaman dah berblogging nie, sey pun banyak tulis kat situ.

Tapi tiga tahun lepas, sey suka tengok orang buat bullet journal. Sey banyak tengok video sharing mat salih-mat salih nie tentang bullet journal, atau bujo. Best dan kreatif mereka. Lepas tu sey pun mulalah berjinak-jinak nak cuba praktik. Sey beli buku, bahan-bahan art dan kraf, pen-pen pelbagai jenis dan warna. Download template bujo yang free online. Tapi sey nie tak kreatif, walaupun guna template yang ada, macam-macam warna pakai, hakikatnye bujo sey tak secantik dan semeriah orang lain. So sey give up.

Sehinggalah pada penghujung tahun 2018, nak dekat bulan Disember macam tu, Sey terjumpa iklan planner kat FB. Asyik lalu aje kat wall sey. Satu hari tu sey pun klik, to find out more. Sey tengok-tengok post yang ada, eh menariknya planner nie. Makanya sey pun order lah satu planner untuk tahun 2019....and the rest is history.

So di situ lah bermulanya sey mengguna Planner Aqisbi. Dalam tu macam-macam template bujo ada. Takperlu dah sey nak design, nak gunting dan tampal. Sey hanya perlu menulis, mencatat, dan mewarna jika perlu.

Untuk tahun 2020 pun sey beli Planner Aqisbi.



Awal September haritu, lalulah iklan Planner Aqisbi, kali ini dia keluarkan edisi khas, exclusive. Memang nampak exclusive dan menarik. Packaging pun special. So sey pun order lah 1. Bila sey dah order tu, seller tanya, "sis, berminat tak untuk jadi dropshipper?". Masa tu planner belum release lagi, masih dalam peringkat pra-tempah. Sey pun oleh sebab banyak masa masa tu, sey pun tanya. Dropshipper nie macammana, berapa komisennya? Seller pun explain lah pada sey. Sey pun sebab nak cuba benda baharu, sey pun setujulah untuk jadi dropshipper. 






Maka sey pun bukak order. Sey advertise kat group kawan-kawan sey aja, xschoolmate, xunimate, dan colleagues. Lepas sey dah advertise tu, perlahan-lahan order pun masuk....wahhh...setiap kali order masuk sey akan....wahhhh.... wahhhh...wahhhhh.......

1st round, sey ambil order untuk exclusive planner.

2nd round, sey bukak order lagi, sebab ada kawan tanya boleh order lagi tak? So sey bukak order untuk exclusive planner dan standard planner (masa tu dah bukak pra-tempah untuk standard planner).

3rd round, sey bukak order untuk student planner. Asalnye sey nak order planner exclusive untuk cikgu-cikgu miss t, sebagai hadiah. Lepas tu seller bagitau, diorang nak bukak order untuk student planner pulak. Design dia cantik-cantik, comel-comel, memang sesuai untuk anak-anak bersekolah. Sey pun ingat nak beli untuk kawan-kawan rapat miss t. So sambil sey order, sey pun bukak order. Student planner nie lagi banyak sey dapat order. 




Sey jadi seronok, tapi sey tak buat selalulah. Sey akan buat iklan on weekend, sebab tak nak order masuk on weekdays. Tak sempat lah nak kumpul order on weekdays. Dah lah pra-tempah, lepas tempah buyer kena bank in duit terus. Duit orang weeiii, takut sey nak pegang lama-lama. So sey selalu bukak order paling lama pun 2 minggu. Dah 2 minggu sey tutup order, kemudian bagi pada seller. 

Nie total order yang sey berjaya dapat:
planner exclusive = 33 buah
planner standard = 9 buah
planner student = 43 buah

Untung? Alhamdulillah. Dapatlah cover kos planner yang sey beli untuk cikgu-cikgu miss t, dan kawan-kawan dia. Marvelouskan.

Sey dah cakap seller, sey dah tutup kedai untuk tahun nie. Kalau ada rezeki tahun depan sey bukak order untuk planner 2022 pulak. hehehehehehe....



Spread the love

yours truly,

Saturday, December 5, 2020

Nak menulis bukannya mudah, tapi tak susah kalau nak mula menulis

Salam,

Sey buat blog inspection baru-baru nie. Tengoklah statistik, tengok reader dari mana dan sebagainya. Lepas tu sey tengok rekod penulisan sey kat sini. Rupenya ada tahun sey tak menulis apa-apa langsung, tahun 2016 dan 2018. Tahun 2017 pun 1 post aje, itupun 1, bulan November. Dan pasti sey post di FB dulu, sebelum copy n paste ke sini, perkara biasa yang sey buat. 

Tahun-tahun merundum, kurang post, tahun-tahun sey pegang jawatan pentadbiran. Punyalah hectic, dan sey rasa masa tu pun transition account yahoo ke gmail. Banyak kalu juga sey reset password. 



Tahun 2020, ini disebabkan Covid19, PKP, PKPB, PKPD, dan WFH sey banyak menulis, banyak idea, banyak bahan. Tambah lagi sey tidak lagi memang jawatan pentadbiran.

Simpan sini buat kenangan. 


Spread the love

yours truly,

Thursday, December 3, 2020

Mee kicap lagi, tapi kali nie ayam stim

Salam,

Mee kicap atau mee wanton antara mee yang sey suka makan. Nak masak pun mudah. Semenjak dah tahu teknik untuk mee tidak lembik dan memek, makan pun makin kenyal-kenyal, sey dah confident untuk memasaknya. 

Mee wantan kalinie lain dari yang lain sebab ayam tu sey stim. Stim dengan halia yang tanam sendiri lagi bertambah enak dan wangi ayam tu. Sebenarnya, ini kali pertama sey stim ayam. Sey ingat tempoh lama untuk stim ayam, rupanya, tempoh masak ayam panggang dan stim sama je, janji air kena menggelegak. Seperti biasa ayam tu sey perap dulu dengan kicap, bawang putih, halia dan minyak bijan. Lebih elok kalau dapat perap semalaman, tapi kalau tak sempat, at least 4 jam pun ok. So nie, sey perap waktu tengahari, untuk masak petang.





Kat rumah nie, sey sorang aje yang nak makan ayam stim, so yang lain tu sey panggang aje.



Mee wantan tak boleh makan selalu. Apa-apa noodle gandum dan telur, nanti cepat ghemss....hahahahah....

Spread the love

yours truly,

Wednesday, December 2, 2020

Kisah kopi dan rendang

Salam,

Damn.... lepas post sey pasal dripper vs capsule tu. Sey pun buatlah kopi pakai dripper, tapi setengah jam tunggu nak minum kopi, sampai kopi pun sejuk. hahahahahha.... bukan salah dripper tu, salah serbuk kopi yang sey beli, tak cukup haluih. Mujur lah sey order plunger aka French press dari IKEA Sabtu lepas. And the waiting game is completed. Semalam barang IKEA sey sampai. Maka, petang semalam sey pun bancuh kopi pakai plunger nie...yeihaaa.... now nak tunggu serbuk kopi yang sey order dari Blend (aka Kopi Bangi). Nanti satu hari sey tulis post pasal kopi-kopi yang sey cuba semenjak terjebak dengan group Peminat Kopi nie.



Semalam juga sey dapat parcel kejutan daripada my sistah.

Bestnye bestnye bestnye....
Mula-mula terkejut. Siapalah yang menyamar jadi sistahku! Sey kenallah tulisan kekandaku. Lepas teliti, ohhhh nie mesti tulisan seller. Wahh bestnye, teringat zaman terima food ration dari Malaysia weiii..... Rendang pucuk ubi in the house uols.




Spread the love

yours truly,

Monday, November 30, 2020

Masaknye Ayam Ungkep

Salam,

So, minggu nie, cuti mid-sem pun bermula. Sey ambil cuti harinie sebab tak nak fikir pasal keje, nak lepak-pelak, makan-makan ....hahahaha

Maka, tengahari masaklah sey. Sey cuba masak ayam ungkep. Ada kawan sey nie, senior sey, dah lame suh sey masak, dia kata sedap. Masa tu sey takut-takut nak cuba sebab tak pernahnye sey makan ayam ungkep nie. Tapi bila sey study resepi, sey tengok video chenom, oklah, sey cuba. Lagipun lauk ayam, what can go wrong kan. 

Nampak mengiurkan ekkk... OK, memang sedap ayam ungkep nie. Bahan pun mudah, tak ghenyah. Nampak macam rendang ayam, tapi tak pakai santan dan banyak bawang.





Resepi dia mudah, sey refer resepi chenom, video klik sini.

Bahan untuk setengah ekor ayam
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 ketul kenyit hidup
1 biji bawang besar
1 batang serai
10-15 tangkai cili api hijau
sedikit air
½ sudu besar jintan manis
½ sudu besar jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
½ ekor ayam
½ sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
½ cawan minyak masak
1-2 batang serai (dititik)
Sekeping asam keping
sedikit gula
garam secukup rasa

Cara-cara? Alah tengok aje video chenom, bagi credit kat dia OK.



Spread the love

yours truly,