Pages

Friday, August 28, 2020

Alhamdulillah suda 19 tahun

Salam,


"Alhamdulillah suda 19 tahun usia perkahwinan kami. Terima kasih semua atas sokongan, dorongan. Semoga Allah swt kekalkn hingga Jannah, aminnn.."
(Azri Dean, 2020)

Baru-baru ini my other half and me sambut ulang tahun perkahwinan kami yang ke 19. Alhamdulillah. Dah 19 tahun usia perkahwinan kami, dah 19 tahun juga kami berkongsi hidup, susah senang bersama, gembira menangis bersama. Syukur sudah sejauh ini kami berjalan. 

Sey salin sebutan daripada facebook post my other half. Memang bab tarikh perkahwinan nie my other half ingat, sey yang selalu lupa, selalu keliru dengan tarikh sebenar. Memang pelikkan. Kalau bab birthday, sey boleh ingat. Mungkin sebab terlalu happy kot dengan pernikahan itu hahahahha....kalau orang tanya, sey akan respon "hmmmmm" dan jawab dengan ragu-ragu. Selalu kena tengok kad nikah untuk pengesahan. Hahahahaha... korang nak kata eh teruknye dia nie, ye memang I am lousy. Tapi my other half yang sentiasa ingat, in fact dia tak kisah pun kalau sey lupa, sebab he has the privilege to remember and to remind me. Tengok lah tu, jarang sangat dia nak post benda-benda yang berkaitan dengan sambutan dan ucapan. Ini pun rasa kali pertama dia post berkenaan ulang tahun perkahwinan kami. Biasa dia wish je kat sey. 

OK untuk anak-anak sey esok, ye lah kot lah esok sey share pengalaman, bukan tips, bukan nasihat, tapi sebagai pasangan apa yang sebaiknya lah, boleh baca kat sini. Sey bukan sempurna, rumah tangga sey pun tak sempurna, seperti orang lain juga. Seperti kata orang, perkahwinan ini umpama berlayar di lautan. Ombak, hujan dan panas tidak dapat diduga. Sekejap tenang, sekejap bergelora. Lumrah orang berkahwin ada pasang surutnya, ada turun naiknya, ada manis pahitnya. Yang penting hadapi dengan tenang. Sentiasa ingat yang kita tak sempurna, pasangan kita pun tak sempurna, tapi kekuatan antara kite itu yang melengkapi. Jadi sentiasa hormat pasangan, recognise kekurangan diri, recognise kekuatan diri pasangan. Perlu ingat, pada awalnye kite nie dua individu yang berbeza, kenapa sey cakap macam tu?

Pada awal tahun perkahwinan, masa belum ada anak dan anak kecil (kurang 5 tahun perkahwinan), diperingkat ini kita dalam proses memahami. Ye dulu kami campus couple, orang kata, kan dah kenal dulu? Tapi yang kite kenal apa yang diluar sahaja. Maksud sey kite kenal identitinya, tingkah lakunya, tutur katanya, tapi ini semua masih terhad. Kalau pasangan kita tak jujur, kita hanya tahu yang baik-baik sahaja, yang indah-indah sahaja, pendek kata orang kata yang wangi-wangi sahaja, hehehehehe. Tapi bila dah nikah, kita kenal pasangan kita luar dan dalam. Apa yang kita tak nampak sebelum ini baru kita nampak. Contoh, sebelum nie my other half tak tau pun sey nie berdengkur (sey pun tak tau sangat sebenarnye, kadang-kadang aje sey berdengkur, itupun kalau tido dengan bonda hahahahha), tapi bila dah nikah, haaa, baru dia tau teman sebiliknya ini berdengkur....begitu juga tabiat yang lain, yang mungkin bagi kita sebagai pasangan agak janggal dan pelik. Maka, diperingkat ini, kita kena banyak bersabar, kena banyak toleransi. Pada peringkat ini juga kena pandai jaga emosi, pandai jaga hati kedua-dua pihak. Sebab memang akan ada peristiwa yang kita akan terasa, cepat merajuk, cepat melenting, cepat putus asa. Masa nie juga syaitan ambil kesempatan untuk menanam perasaan yang negatif, cepat marah, cepat benci. Jadi dua-dua kena banyak bersabar. Ego kena kurangkan. Prinsip diri, bila dah kahwin, kau kena lupakan prinsip diri kau yang keterlaluan itu. Jangan ikut sangat hati, habis hati pasangan tak perlu jaga ke? Kena pandai asimilasi. Kena pandai kawal perasaan. Kena ingat yang kita dan pasangan kita itu dari latar belakang yang berbeza. Cara dibesarkan berbeza, pemahaman pun berbeza. Jadi pada peringkat ini, kunci dia adalah bersabar dan bertoleransi. Oh lagi satu komunikasi itu penting.

Bila dah move ke peringkat anak dah dua tiga (5 ke 10 tahun perkahwinan), masa nie kita dah kenal pasangan kita, luar dalam. So pada peringkat ini yang penting adalah sustain. Jaga batas, jaga air muka, hormat pasangan kita. Ye walaupun dah nampak macam OK semua cool aje, tapi jangan ambil kesempatan atas ketenangan itu. Kunci pada peringkat ini adalah trust. Kena percaya pasangan anda, tapi nak dapat kepercayaan itu bukan mudah, kena jujur dulu. Dah jujur baru datang percaya. Jujur tu macam-macam, contoh, nak beli barang yang amaun dia besar/mahal, tak beritahu pasangan, atau nak beli secara kredit tak beritahu pasangan. Mungkin sebab kita fikir, alah, duit kita kan, kenapa nak beritahu. Ye memang pakai duit sendiri, tapi dalam perkahwinan, semua belanja kena transparent, walau pun kita rasa itu duit sendiri. Macam kami pun, kami tak kumpul gaji satu tempat kemudian kawal belanja. My other half and me control duit sendiri. Tapi setiap kali nak belanja amaun yang besar, kami akan bincang dulu. Kadang-kadang just to acknowledge, kadang-kadang to seek opinion. Macam sey, banyak duit habis kat buku aje, walaupun my other half kadang-kadang tegur, tapi tegur2 manja aje, dan sey masih lagi beli......hahahhahaha..... Dia tegur bukan ape, sebab dah menyemak kat lemari buku berhabuk tak baca. So dia ingatkan aja. Dia tak kisah pun sey nak beli apa, tapi kami sentiasa share dan beritahu bila nak beli tu. Lagi satu, ujian yang mencabar untuk kami lah, selalunya financial. Dulu-dulu masa awal-awal, yelah gaji masing-masing pun masih kecil lagi, selalu juga we were challenged financially. Masa nie kena kawal nafsu lah, fikir panjang sikit kalau nak beli barang tu, keperluan ke atau kemahuan? Cuma kadang-kadang it is OK untuk beli barang-barang ikut kemahuan sekiranya ada bajet lebih. Jangan stress sangat, sometimes we need to loosen up.

Dan peringkat seterusnya adalah peringat fokus kepada future (>10 tahun perkahwinan). Dah boleh cakap tentang perkara-perkara nak pencen esok. Dah boleh bayangkan esok dah tua macammana. Jangan takut untuk bermimpi, kerana mimpi itu percuma....hehehehehe...tapi elakkan bercakap tentang, "kalau lah dulu", "kalau dulu macam nie"... sebab apa yang dah lepas kita tak boleh patah balik, kita tak boleh kawal apa yang dah berlaku. Anggap apa yang dah berlaku itu ujian. Kalau dulu susah, itu semua proses untuk mematangkan kita. Kalau dulu senang, itu semua ujian pada rezeki yang Allah dah berikan. Berserah segalanya pada Allah. Susah dan senang Allah yang tentukan. Doa selalu kepada Allah supaya rezeki dimurahkan. Kita usaha dan berdoa, biar Allah yang tentukan. Jangan bersangka buruk dengan Allah. Peringkat ini kita kena banyak submit. 

Tipulah kalau sey kata sey tak pernah berselisih pendapat dengan my other half. Tipulah kalau sey kata sey tak pernah tak sakit hati dengan my other half. Kalau kita normal, kita akan ada perasaan itu. Atypical human being. Apa yang kita kena buat adalah sentiasa beringat, kalau kita tak suka apa yg dia buat, ingat kita juga tak sempurna. Kalau kita kecewa dengan dia, ingat dia mungkin tak tau apa yang kita nak. Jadi, komunikasi dalam rumah tangga itu penting. Tak puashati, duduk sama bincang. Masa awal perkahwinan, kami ada juga bertengkar. Yelah, prinsip masing-masing tak sama kan, belum asimilasi lagi. Pendapat kami berbeza. Masing-masing ada ego, masing-masing akan rasa diri kita yang betul. Tapi makin lama kita akan sedar apa yang kita balahkan itu benda remeh je, benda yang tak payah bising-bising pun. Dulu sey selalu terperangkap dalam situasi ini, nak marah over unnecessary things.....hahahahhaha...ialah dulu kita fikir isu tu umpama isu negara, nak menang juga. Tapi sekarang bila fikir balik, selalu sey tersengih sendiri. Syukur sey diberi suami yang bersabar dan berdiam diri setiap kali sey naik angin tak tentu pasal. Sey nie memang jenis cepat naik angin. My other half orang yang kewl aje. Sebab tu sey panggil dia my other half. Bila sey panas, dia akan sejukkan. And vice versa. Pendek kata, bila pasangan tengah marah macam orang giler tu, kau senyap aje dulu, sebab bila orang tengah marah, pantang dia adalah orang yang berbalah dengan dia, yang tak sokong dia, yang goes against dia. So kau kena kewl aje (dalam kes ini my other half). Bila keadaan dah reda, bincang balik. Biasanya bukan ape, kita nie nak meluahkan aje. Dah habis semua keluar, basically kau lupa pun apa yang kau dah cakap. Haa itu yg lagi bahaya. Kalau dah biasa maki tu, kau tahan aje. Sebab takut terkeluar perkataan yang kasar dan tak baik. Lepas tu sebagai isteri kau kena hormat suami. Ingat, redha suami itu penting.

Alhamdulillah, Allah dah beri keindahan itu. Sekarang nie tipu lah sey kalau takde gaduh-gaduh. Kadang-kadang tu ada, tapi kami cepat beralah, dan selalunya tak lama pun. Sey masih lagi lemah dalam hal ini. Dan syukur, my other still bersabar dengan karenah sey.

So the moral of the story is, kau layarilah bahtera ikut cara kau sendiri. There is no one right way. There is no one right method. Jangan ikut orang, perhatikan orang boleh. Tapi bukan semua benda yang works kat orang tu will works on you. Jangan banding-banding kehidupun you dengan orang lain. Kita memang selalu nampak indah kat luar, tapi adakah kita nampak ke semuanya? Just be yourself, takpe kalau kita kurang, kita pincang, pokoknya kita mahu ke depan. Jangan pandang belakang.

OK lah, cukuplah perkongsian sey kali ini.


Spread the love

yours truly,

Thursday, August 27, 2020

Photobook 2020

Salam,

Alhamdulillah, photobook dah sampai. Projek photobook raya tu lama juga tertangguh. Masa siapkan photobook "jalan-jalan Genting", bersengkang mata juga siapkan photobook "raya kita". Mujur minggu lepas cuti panjang. Dan kebetulan sempat grab voucher diskaun photobook. Total print dan delivery RM160.00 



Risau juga simpan gambar softcopy, takut harddisk crash, atau hilang. Itupun dah merata buat backup, kat external, kat cloud. Baik simpan printed copy juga. Untuk kenang-kenangan anak cucu...chewah....
 

Spread the love

yours truly,

Monday, August 24, 2020

Peanut butter glaze brownies and Korean cream cheese garlic bread

Salam,

Semalam rasa nak baking. Bahan-bahan pun dah lame sey beli. Kang lama-lama takut rosak, dah ler beli cokelat premium. So sey buatlah brownies guna resepi Brownies Kedut Cik Semah. Dah lama sey guna resepi hamba Allah nie, terima kasih lah che semah kerana share resepi. Resepi brownies nie memang mudah dan pasti jadi. Hasil dia memang puas hati, dengan kedutnya, dengan gebunya, dengan rasa cokelatnye. Bila pakai bahan premium lagi sedap. Lepas tu boleh cuba guna cokelat Callebaut. Cuma nak kena study Callebaut apa yang paling OK guna untuk buat brownies.

Asalnye sey nak buat simple brownies aje. Tapi miss y minta buat peanut butter glaze. Maka dengan kreativiti dan inovasi sendiri sey buat lah brownies half-n-half. Ada whipping cream lebihan burnt cheesecake haritu sey campurkan sekali dengan Reese's peanut butter chips.




OK, sey copy n paste dan edit sikit resepi daripada tuan tanah.


Brownies kedut cik semah

Bhn A (double-boiled)
400 gm dark chocholate compound
150 gm butter 

Bhn B
200 gm brown sugar
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
(gaul sebati semua bahan-bahan nie)


Bhn C
100 gm self-rising flour
1/2 sudu kecil baking powder (*tak pakai sebab guna self-rising flour)
1/2 sudu  kecil soda bikarbonat
30 gm serbuk koko 
(ayak semua bahan nie)


Cara-cara:
1. Setelah Bhn A suam-suam kuku, campurkan ke dalam Bhn B. Gaul rata sehingga gula larut.
2. Kemudian campurkan Bhn C sedikit demi sedikit sambil kacau rata.
3. Dah sebati masukkan adunan ke dlm loyang 10'×10'. Saya alas dengan baking paper sebab nak senang keluarkan daripada loyan nanti.
4. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 30 minit.
5. Glaze lah kalau perlu. Macam saya harinie glaze dengan peanut butter + whipping cream sikit.

Tips daripada tuan tanah:
#gula tu nk letak 100g gula castor + 100g brown sugar pon boleh...
#Ada jgk petua suruh jgn keluarkn dlu brownies tu dr oven lps masak..biarkan sejuk dlm.oven selama 15-20 minit...nti akn kelihatan kedut & jd retak2 ...tp brownies yg sy buat ni..kedutannya mmg dh nmpk time bakar lg..& sy xtggu sejuk.baru keluarkn..hihi..sy sejukkan kt luar.





Pagi semalam pergi AEON beli barang dapur. Ternampak Korean cream cheese garlic bread kat La Boheme. Bulan lepas kan main viral roti nie. Nak buatnye renyah, bahan-bahan nak buatnye pun banyak. Kena pulak stok cream cheese kat Nilai nie seperti biskut chipsmore, tak payah lah sey nak membuatnye. La Boheme pun jual murah aje, RM5.50 sebiji, kalau bila dua RM10. Jadi sey pun belilah tiga..hahahahahah.... untuk dinner semalam. Alah macam garlic bread aje, cuma ada cream cheese. Takdelah craving mana sangat.






Spread the love

yours truly,

Sunday, August 23, 2020

For my bookshelf

Salam, 

Today's damage.......




Memang kalau masuk kedai buku, kerugian besar akan berlaku. Nak-nak ada diskaun yang kaw-kaw nie, kena pula favourite author. Haritu tengok kat Borders takde sale.... nyesal nanti kalau tak ambil.


Spread the love

yours truly,

Awana Genting and Genting Premium Outlet

Salam,

Sambungan jalan-jalan ke Genting. Selepas kami experience IVR di The VOID, kami bagi chance anak-anak untuk naik ride. Masa tu dah jam 2.30 petang, orang pun dah mula ramai. Kami cari surau dulu sebab nak solat zuhur. Surau ada dekat dengan The VOID, tapi berkunci. Rupenya mereka tak bagi solat sebab SOP PKP. OK lah malas nak fikir, lagipun sempat nie check-in hotel dan solat. So kami cakap dengan miss y dan miss t, cari ride yang queue tak panjang, which was difficult actually. Because practically all ride had long queues. Then they decided to ride Power Surge. One ride is RM15 per person. Sempat lah diorang naik ride, actually we just waited for 15 minutes. Habis ride, kami pun pergi ke car park. Kemudian ke Awana Genting untuk check-in 1 malam.



Sejuknye lah rasa. Menggigil malam hari. Awana nie hotel lama, tak refurbish lagi. Last datang sini masa conference pada tahun 2012 tu lah. Walaupun lama, bilik besar, 2 queen beds, and carpeted. Kalau tak carpet, lantai sejuk macam ais weii. Kami retired awal juga malam tu, semua dah kepenatan. Tapi sebelum tu kami dinner di coffee house dia, Rajawali. Mereka takde room service, semua ala carte. For breakfast pula mereka takde buffet, tapi mereka sediakan set sarapan. Sey tak ambil pun sarapan, booking bilik sahaja, semalam RM199. Tapi set breakfast dia ok juga. Tak perlu order per person. Ikut lah berapa set kita nak order.

Untuk dinner sey order kuay teow dia yang marvelous ini. The kids makan pizza, my other half kari nyonya. Semua tido macam ular sawa malam tu...hahahaha....



Nie view esok paginye..... a breathtaking view. Nie pun ambil dalam jam 8 pagi ++ camtu. Tak sanggup nak pergi ke luar selepas subuh. Sejuk sampai ke tulang.


Miss y ada tutorial pagi tu, so kami tunggu dia habis baru kami check-out. Kalau dia tak habis pun, kul 10 kami check-out juga, sebab nak pergi GPO...hahahahahah... 



GPO macam JPO, butik pun lebih kurang aje. Tapi pagi tu orang dah mula beratur at a few outlets, antaranya Coach, Fossil, Michael Kors, Clarks. Sey pun tinjau Fossil dari luar aje. Tak sangup sey nak beratur nak tengok, tak de hajat nak beli pun. 



Sebelum balik kami pekena Godiva dulu. Mereka ada merdeka promotion RM63 for any 3 soft serve or chocolixir, dan 2 lagi which sey tak ingat. 

Maka, tamat lah sudah percutian kami di Genting Highlands pada tahun ini. Sey pun dah siapkan photobook. Nak hantar untuk print kejap lagi.



Spread the love

yours truly,  

Saturday, August 22, 2020

The VOID - our immersive virtual reality experience

Salam,

Visiting or going to The VOID was not our initial plan. In fact I came to know about it accidentally. When I booked Awana Genting, the confirmation came with an offer to buy The VOID ticket. So I found out that The VOID is an immersive VR game aka movie or what ever they want to call it. Mula-mula ingat I will get a special discount if I buy the ticket with the booking. Tapi bila tengok sama aje harga, and tak tau lagi sempat ke nak ke sana nanti, so sey pun tak beli lah tiket awal.

And since, on that day, we went to the Resort City early, dah habis makan kat B&L we went and check-it out. Mula-mula tu sesat juga lah nak mencari tempat tu. Dok bayangkan tempat nie separate daripada indoor theme park tu. Kami dah pergi pun indoor theme park, tapi tak nampak juga. Bila study peta tu betul-betul barulah jumpa. Itupun dah turun naik, pusing-pusing jugalah...takpe tambah steps untuk haritu...hahahahaha.... Rupe-rupenya kat dalam indoor theme park juga. Dulu tak silap sey tempat tu cinema, sebelahnye ada foodcourt. Sekarang nie dah lain betul. 

Setakat nie The VOID ada 2 IVR staging, or they call it dimension, The Ghostbusters dan Nicodemus. Harga tiket RM85 per head, sebab kami datang on public holiday cum school holiday. Kalau biasa weekdays RM80, RM5 aje kurang...hahahhaa.... Demi nak cuba juga, dah alang-alang sampai sini kan why not. Miss t nak cuba The Ghostbusters. So kami pergi yang itu dulu.



Game tu 10 minit aje, tapi sebelum masuk kena pakai gear dulu, dan ada taklimat. Total time 20 minutes camtu. Masa kami mula-mula sarung gear tu, tempat pakai gear tu dinding dia kaca, orang yang lalu lalang kat luar boleh nampak. Jadi kami jadi bahan tontonan lah. Free-free aje kami tolong promote The VOID nie kat orang hahahahaha.....

Sebelum masuk kami posing dulu.




Amacam, smart tak hahahahah... kami dipanggil The Rookies, sebab kunun kami nie recruit baharu lah. Sebelum mula tu ada briefing oleh Dr Raymond "Ray", ala mamat dalam The Ghostbusters tu. Dia beritahu lah task kami. Dalam tu kami tembak-tembak aje semua ghost yang keluar. Tapi real juga rasa, especially scene tembak kat bangunan tinggi. Bila pandang bawah, mak aiiii.....seriau sey. 

Bila dah habis tu, sey cakap, jom try Nicodemus pulak. Kang nyesal pulak tak cuba. Nicodemus nie pulak macam masuk rumah hantu, ada task juga kena buat, tapi yang tak bestnye kami kena gerak in pair. Masa mula-mula tu yang paling excited miss t, dan miss y dia biasa-biasa aje. So kami decide miss y pair ngan miss t, sey pair dengan my other half. Tapi bila kami dengar group sebelum kami menjerit-jerit, miss y dan miss t mula ubah fikiran. Terpaksalah sey berpisah dengan my other half, jadi sey pair dengan miss y. Bila gerak my other half dengan miss t gerak dulu. Kami tengok aje train yang bawa kami tu disjoint. Lepas tu mulalah benda-benda scary berlaku. 

Yang paling tak syioknye, group sebelum kami nie kejap-kejap jerit kejap-kejap jerit. Kami pun tunggu lah momen-momen yang menyeramkan tu berlaku yang menyebabkan kami juga menjerit. Tapi takde pun yang boleh buat kami menjerit, setakat terkejut dan melatah aje lah sey...hahahahaha.... miss y lagi best, dia boleh cakap, mama mama pandang bawah padang bawah, tak payah tengok atas...hahahahaha... bila dah bergabung balik dengan my other half dan miss t, semasa dalam lif yang bergerak ke bawah, miss t pun boleh cakap, tutup mata dan pekakkan telinga.....eh yo yoan lah anak-anak sey nie, tadi excited sangat, nie main tutup mata dan pekakkan telinga pulak haaa.... patutlah macam takde reaction aje diorang.

Tapi seram juga Nicodemus nie, sebabnya kau pakai alat tu kat mata kau kan, macam movie lah shot dia. Terang gelap terang gelap, kalau ada objek kat depan tu, bila on off on off objek tu makin dekat ngan kau, tiba-tiba aje ada depan mata. Opocot..... Pastu ada satu staging kau kena masuk bilik yang bersawang, memang terasa sawang tu. Memang real lah. 

Lain-lain experience The Ghostbusters dan Nicodemus. Nasib baik sey decide nak masuk dua-dua. Puashatilah, walau sekejap. 

Price wise mahal tapi sey tau memang teknologi IVR nie mahal, staging dia lagi, gear dia lagi, nak maintain lagi. Experience memang lain dari yang lain. Sey dah cuba 3D, 4D, dan motion ride, so IVR nie something different. Dia punya immersive tu, sampai ke perasaan kita nie terpengaruh. Ada satu part dalam Nicodemus kena merentas sekeping plank to get to the other side, bila tengok bawah, plunge perrghhh.... Masa tu sey dah fikir bukan-bukan dah rasa macam ehhh camne aku nak lintas nie, aduh...macammana nak teruskan. Pastu controller cakap, jalan je kak macam biasa. Tapi perasaan kau masa tu memang rasa benda nie macam betul, jadi sey pun rentas secara side ways...side ways you.... hahahhahaha

Meh tengok sini untuk preview.


Kalau minat nak cuba, sey recommend Ghostbuster dulu. 
 

Spread the love

yours truly,

Burger and Lobster, once in blue moon lah

Salam,

Sudah lama sey merancang nak pergi makan kat Burger & Lobster. Semenjak my sistah pergi dengan family dia, lupe dah bila, rasanya macam 3 4 tahun yang lepas. Masa tu B&L nie baru buka kat Genting, dan ramai juga blogger, vlogger yang review pasal restaurant ini. Tengok harganya, perrghhh boleh tahan. Roughly sorang dalam RM200. So tahun nie ada rezeki lebih, kami pun pergilah B&L.

Baca review ada yang recommended, tapi ada juga yang cakap cawangan kat Malaysia nie so-so aje. Tapi ramai yang cakap kalau nak pergi, pergi awal sebab queue dia boleh tahan panjang. So masa kami breakfast kat RichDad, kejap-kejap tinjau B&L, takut dah buka. Bila jam sey nak kul 11, kami pun geraklah ke sana. Bila sampai tengok dah ada orang q, ada lebih kurang 6 ke 7 meja lah kot orangnye.  Itupun pintu B&L tak buka lagi.



Kami posing lah macam-macam gaya kat depan tu sementara dapat masuk.

Bila dah dapat tempat duduk, our waiter pun ambil order. Atas recommendation dia kami order, Chili Lobster, Seven Samurai roll dan the Original roll. Kemudian waiter tu tanya, ada allergy dengan seafood tak? Masa nie sey terdiam kejap. Masa mula-mula merancang nak makan situ, terfikir juga miss y, dia memang ada alahan dengan ketam. Tak boleh makan sikit langsung, kuah ketam pun tak boleh. Kalau dia makan akan naik rashes dan bengkak-bengkak muka. Kalau dia kena alahan tu, memang kena pergi klinik dan doktor akan jab. Itu aje remedy dia. Tapi sey rasa nie spesis udang kot, tak pe lah kot. Tapi untuk langkah berjaga-jaga sey pun cakap lah yang miss y ada alahan ketam. Waiter tu pun pergi check dengan chef.

Tak lama lepas tu, dia datang balik bagitau, atas nasihat chef elok jangan makan lobster, dan order burger sahaja. Sebab takutlah jadi apa-apa nanti. Ye juga, dah lah atas bukit nie, kang payah pulak nak carik doktor. Jadi untuk miss y, kami order the Mayfair. My other half pun kena sign declaration form. Kalau jadi apa-apa kami tak boleh complaint lah. Kami faham tu, it's a win win situation.

So nie apa yang kami makan. 

Chili Lobster

Seven Samurai

The Original


Sey ngan my other half aje yang makan Chili Lobster tu. Sedap sungguh, rasa dia masam-masam tomato, tapi tak pedas lah. Ada rasa sedikit heat. Portion dia memang boleh share dua orang, untuk orang macam kamilah. Miss t masih kenyang dengan cheese durian toast dia, so dia makan fries aje. Miss y makan burger dia lah. Makanya, dua roll tu kami bungkus sambung makan kat hotel.

Price wise, untuk sey mahal lah.  Yelah harga UK pun kalau convert lebih kurang aje harganya. Untuk repeat selalu macam kami tak mungkin, dah lah nak kena ke Genting. Once in blue moon maybe. Alhamdulillah dapat juga makan kat situ. 

Taste wise, sedap. The rolls memang sedap sangat. Nak lagi sedap sejukkan dulu, jadi macam cold sandwich. Rasa lobster nie macam ketam sikit, tapi padat, texture wise macam udang. Overall sey puas hatilah.

The restaurant pun cozy, the staff are very friendly and helpful. Their hospitality memang awesomelah. Kami spend RM540 keching keching.....  

Kami habis makan masa tu dah pukul 12 tengahari. So next stop, the VOID.

p.s. masa kami lalu kat situ dalam jam 1 tengahari, queue pun dah panjang, melingkar 3 kali....perrghhhhh



Spread the love

yours truly,

Friday, August 21, 2020

Jalan-jalan Genting Highlands

Salam,

Minggu nie cuti sekolah, bermula 20hb Ogos hingga 24hb Ogos. Pendek aje cuti sekolah kali ini. Mujur ada juga cuti sekolah, bolehlah bawa miss y dan miss t jalan-jalan. Walaupun miss y tak cuti tapi oleh kerana kuliah masih online dan minggu nie dia ada tutorial aje, maka senang juga kami bercuti. Kebetulan 20hb cuti Awal Muharram, jadi basically Jumaat sahaja miss y ada kuliah. 

Lama betul kami tak ke Genting, last tak silap sey tahun 2012, itupun sebab ada conference. Masa tu miss t kecil lagi, tak banyak ride dia boleh naik. Dan masa tu, outdoor theme park masih lagi buka. Sekarang nie dalam proses naik taraf theme park tu. Sepatutnya tahun lepas siap, tapi dah behind schedule dah nie. Dengar juga haritu Genting saman Fox sebab tak dapat siapkan theme park on time. Dengan COVID nie lagi lah terpaksa tangguh lagi. Tak silap kali ini mereka janji siap 2021. We'll see.

So kami bertolak pagi, asalnya tak ada lah pagi sangat nak bertolak iaitu dalam jam 9.30 pagi. Rancang nak ke GPO dulu, sementara tunggu waktu nak check-in Awana Hotel. Tapi oleh kerana malam sebelumnya jem teruk kat hway KL-Karak, selepas solat subuh my other half announce, siap-siap, kul 8 kita gerak. Trafik dari rumah ke KL ok, tapi sampai aje persimpangan Gombak - Kuantan, terus kereta mengesot-ngesot. Situ kan merging road, bilalah nak upgrade jalan tu. Allah banyak betul kereta nak gerak ke pantai timur. Mujurlah kami tolak awal, dan mujur juga kami nie nak exit Genting Sempah aje, sebab kereta yang gerak ke Kuantan dah mula banyak, tapi bergeraklah, belum berhenti lagi.

Jadi dengan keadaan semasa, kami tukar rancangan, terus naik ke atas. Settle ronda-ronda atas baru check in hotel. Agenda utama kami ialah 1. Nak ke GPO dan 2. Nak ke Burger & Lobster. Yang lain-lain, macam theme park tu kita fit in kemudian. Jadi kami sampai atas jam 9.30 pagi, terus parking dekat dengan Genting Resort Hotel. Keluar aje kereta.... perrghhhh sejuk weeiii.... macam kat Brisbane masa awal winter. Suhu ketika itu 14 degree C. Nyaman aje rasa. Sempat pose depan hotel lama nie. Masa nie orang tak ramai lagi.




Banyak kenangan sey kat Genting nie. Sebelum ada Theme Park Hotel, First World Hotel dan generasi hotel seterusnya lagi. Dulu outdoor theme park pun bodoh-bodoh aje. Paling mencabar pun sampan kayuh bentuk burung flamingo...hahahahhahah.... Dulu abah sey selalu berkursus kat Genting. Zaman tu pun takde restriction untuk budak-budak masuk kawasan casino. Sempat lah sey tengok orang main slot machine, roulette, game judi yang bodoh-bodoh aje. Game lain yang berat macam poker tu member aje yang boleh masuk. Tiap-tiap hari berlari dalam kawasan hotel nie, dengan abang sey, main pinball,  dan arcade game. Yang sey ingat arcade game yang sey main atau lebih kepada tengok abang sey main, asteroids dan space invaders. Game nie memang popular masa tu, atau orang sekarang cakap trending.

Bila kami masuk yang sekarang diorang panggil Skytropolis, perrghhhhh....tergamam sey, teruja betul. Cantik betul. Dulu Skytropolis nie part of First World Hotel. Sekarang nie dah makin besar, dah expand siap ada mall lagi. Boleh shopping popular fashion brand kat situ.



Terasa macam kat Tokyo pulak (walaupun belum sampai Tokyo lagi hahahah, tengok kat TV aje). Tak dapat gi Tokyo tahun nie, kita dapat rasa seperti berada di Tokyo pun jadilah.

OK...semua dah lapa masa nie. Sementara tunggu Burger & Lobster buka jam 11 pagi, masa baru jam 10.15. Kita lapik peruk aje lah dulu. Masuk lah kami ke kedai kopitiam berdekatan Burger & Lobster tu, kedai RichDad. Sey ambil dua kaya toast set, yang datang sekali dengan kopi dan 2 biji telur separuh masak, boleh share 2 orang nie. Tapi miss t nak makan cheese durian toast, layankan aje....

....next kita borak pasal Burger & Lobster pulak...




Spread the love

yours truly,

Tuesday, August 18, 2020

Gardening Part VI

Salam,

Dah masuk part VI dah gardening nie. Nie cukup 10 sey tukar pakai nombor arab lah. Nombor roman nie tak hafal sangat aiii....

So Ahad lepas kami ke Seremban, seperti biasa uruskan barang mak. Kami singgah lah pasar tani, asalnya nak carik racun cicak, tapi tak jumpe. Sey ternampak pokok kari dan daun sup. Sey pun apa lagi, shopping anak pokok lah sey...



Daun kari nie asalnye dalam polibeg, sey pindahkan ke pasu. Harap dapat hidup dengan selesa lah dalam pasu tu. Nampak daunnya cantik, cuma pagi tadi semasa sey buat inspection nampak ada bintik-bintik hitam sikit. Sey pun siram dengan air beras. Tengok esok pagi macam mana.


Oleh sebab sey tak nak kuciwa menanam daun sup, sey pun beli lah. Beli 1 pasu je, tapi sebab merimbun sangat dan daun pun kecik-kecik, sey pun alihkan ke dua pasu, kira pecah 3. Masa tengok dari jauh confuse juga, nie daun sup ke daun ketumbar. Bila dekat baru nampak daun sup, tapi apsal daun dia kecil-kecil. Esok harinie daun sup nie semua rebah. Allah sedih betul sey rasa. Sey memang betul-betul lupa untuk letak daun sup nie kat tempat redup sikit sebab baru pindah rumah kan. Jadi malam semalam puas sey repair dia, buang yang kuning-kuning, kurangkan daun-daunnya, mana dah rebah sangat tu sey potong, simpan dalam fridge. Kemudian sey tawakal aje lah.



Balik keje tadi, tengok daun sup dah tegak balik. Syukur Alhamdulillah. Faktor panas boleh jadi tu. Pastu sey pun siram air sikit-sikit, biar medium aje yg basah, tak mau batang dia basah. Harap tahan lama lah daun sup nie.



Bayam sey nie tak besar-besar juga lah. Nak masuk 1 bulan nie.


Spread the love

yours truly,

Saturday, August 15, 2020

My other half birthday dinner at Music for Food and makan ikan bakar at Bagan Lalang

Salam,

So yesterday my other half celebrated his 44th birthday. Kami takde lah sambut birthday beria-ia. As usual, we went out for lunch or dinner. And because his birthday fell on a working day, so we celebrate over dinner. Miss y who took in charge of the birthday card is very busy this time. With classes and assignments and frequent tests or quizzes, she managed to make a birthday card with the help of miss t lah...biasanya miss t nie buat touch up je....hahahahhahaha So tahun nie my other half dapat simple card lah, nampak kurang hiasan, takpe lah janji ada kan....



So the kids requested KyoChon, the initial plan was to celebrate there because of the birthday promotion that they offered, but my other half wanted to check out a new place in town. So we went to Music for Food. It's a cosy place and I love the deco. What attracted me, besides the food, is the reading nook that they have near the entrance and their book selection, sama pulak taste dengan sey. They have live band on weekend's night. 





Their menu although somewhat ordinary western food, the name and food presentation is something different. We ordered lamb orghini (it's a lamb chop, I guessed they wanted it to sound like Lamborghini); hambuga steak that comes with garlic toast or rice, I choose garlic toast; bolognese and chilli cheese fries. I could not finish my hambuga steak, it was a big size meat patty which I think was more than a quarter-pound. 



I don't give ranking to the food that I eat because lain orang lain pendapat dan rasa, but I only write a review to the food that I recommended. Adillah untuk kita cakap benda yang baik bila barang baik, yang tak baik tu baik sey bagitau kat owner terus. Adat menilai orang macam tu, kadang sey tak faham orang kite nie, nak condemn aje keje pastu bagi semua orang dengar dan tahu. Jaga air muka orang tu sikit. Dah aku membebel pulak.

So I recommend Music for Food nie. Kalau nak santai uols datang malam hujung minggu, ada live band. Cuma parking payah sikit lah kat situ, kena awal, sebab ada pasar malam @ car booth sale kat area Nilai Square tu. Price wise standard untuk western, not too pricy, kira affortable. Carik dia kat facebook ye. 

Harinie my other half ajak makan seafood pulak. Tempat yang kami selalu pergi nie, Senandung Malam kat Bagan Lalang. Biasa kami sampai dalam jam 6 lebih sikit, pukul 7 dah mula makan. Siap makan solat maghrib dulu, ada surau kat belakang restoran nie. Tapi haritu sampai lewat, nak pukul 7 malam, sebab ada roadblock kat pekan Bagan Lalang tu. Polis check orang dalam kereta, nak jaga SOP. Sampai-sampai aje, dah nak penuh restoran, dengan meja yang dah reserved lagi. Mujur Q nak pilih ikan tak panjang, kira beratur dalam 10 minit dah boleh pilih ikan. Tapi menunggu nak makan tu, dekat 2 jam oooiiiiiiiii......perrghhhhhhhhh Tengok gambar nie ajalah, nie kami baru duduk.



Mujurlah dapat meja. Masa mula-mula sampai tu nampak meja dah siap pinggan semua, tapi tak de tulis reserved pun, so kami minta miss y dan miss t duduk situ. Masa beratur nak pilih ikan tu my other half tanya adik keje kat situ, "tu meja tu ada orang ke?". Adik tu cakap,"yang mana ada pinggan tu dah reserved bang, nanti saya cari meja, berapa orang?". Perrghhhhh masa tu sey dah alamak, dah nak pilih ikan nie, meja takde lagi. Risau weiii...ada yang makan tepi pantai tu nanti...hahahhahah. Kebetulan masa tengah pilih tu, ada customer lain bangun, so kami dapatlah meja.

Dengan SOP PKP nak pilih ikan kena jarak-jarak. Pastu customer sebelum kami macam beli ikan sotong nak makan sebulan, rupenya datang 20 orang. Perrghhhh....masak aku.... lepas tu customer lepas kami, sorang makcik, pun pilih ikan sotong lagu tu. Mana tak kami tunggu 2 jam baru dapat makan. Ramai betul yang datang dengan family besar. Mana tak penuh restoran tu. 

Kami suka pergi situ sebab harga dia not bad dan masakan dia sedap. Sebelum ini takde masalah menunggu, kejap aje siap hidang. Tapi hari ini memang horror lah. Seriau juga sey bila ramai orang nie. My other half cakap, nie boleh dapat 10k satu malam nie. Perrghhhh orang biasa kira-kira nie, tengok crowd aje boleh tau berapa income restoran tu...hahahhahahha Sebab tu sey rasa my other half nie ambil salah bidang masa belajar dulu. Tapi yelah, kalau ambil bidang lain kang, tak jumpe pulak sey kan...chewah....


Sementara tunggu makanan sampai, layankan sunset dulu, view yang sey suka, matahari naik, matahari turun, dan awan. Tenang aje. SubhanAllah, kejadian Allah yang sey suke. 



Spread the love

yours truly,

Friday, August 14, 2020

Menjeruk cili, bahagian 2

Salam,

Projek jeruk cili miss t hampir dilupakan oleh tuan punya projek. Kelmarin semasa menggoreng mihun singapore, terus teringat akan jeruk cili. Mesti dah cukup elok untuk makan. Tuan punya pun tak kisah, dia pun bukan suka benda-benda jeruk ini. Tapi oleh sebab ini merupakan projek sains, sey pun makanlah cili jeruk ini dengan mihun bagi pihak dia. Miss y pun makan sama. Sedap jugak. Lepas nie ada cili lebih kita buat jeruk aje. 








Spread the love

yours truly,

Thursday, August 13, 2020

Gardening Part V

Salam,

Semenjak dah bercucuk tanam nie, my morning and evening rutin dah berubah. Sebelum pergi kerja jenguk pokok dulu, spray anak pokok, say hi kepada pokok besar. Balik keje, kalau sempat cabut weeds, dan siram pokok lepas solat isya dan bercakap-cakap sikit dengan pokok. Patutlah orang kata kena cakap dengan pokok, bila kita cakap, "ok kuat tau", "ok tumbuh lagi", kite tengok pokok akan bersemangat, dengan izin Allah sudah tentu. Seronok pulak bila pokok-pokok yang kita tanam menjadi. 

Sebelum raya haji haritu, sey semai anak benih baharu; kangkung, bayam dan rumput untuk kucing. 

Tadaaaa....



Rumput kucing yang dah matang, dah habis pun anak-anak bulu sey lenjan. Jimat kos betul. Kalau beli kat pet shop tu mau RM15 satu bekas, itupun kena semai sendiri. Kalau jadi-jadilah. Ini sey beli aje dari biji benih dan s emai sendiri. RM2 ringgit sahaja 1 paket. OK kos semai semua tak sampai pun RM5. Itu sey dapat 4 bekas tau.....jimat betul.......

Penting untuk kita bagi kucing atau anak-anak bulu nie gigit-gigit rumput sekali sekala, untuk jaga sistem pencernaan mereka. Bulu mereka pun nampak lebih cantik dan bersih. Selain daripada itu, mulut kucing kurang berbau. Nie macam ala-ala bersugi lah untuk mereka. Tu yang habis pokok serai sey di kokaknye budak bulu dalam gambar nie.


Nie anak pokok bayam sey, nampak naik cantik. Berumur 3 minggu dah. Tak sabar nak tunggu hasilnya.




Dua gambar nie nak tunjuk anak pokok kucai, tu yang kecik-kecik tu. Memang habis berterabur anak benih, sampai ke pasu paling kanan sekali. Sey biar dulu mereka menumpang, esok dah besar baru alih ke pasu sendiri.


Suka betul tengok daun bawang nie. Terima kasihlah hamba Allah yang share cara tanam pokok bawang. Memang mudah dan berkesan.


Anak daun kesum, yang baharu dan yang lama. Daun kesum nie nampaknye sesuai dengan tanah kat flower bed luar rumah. Mungkin sebab campuran tanah liat, mereka suka. Alhamdulillah hidup subur.




Pokok kangkung sey, dah tambah anak baru. Alhamdulillah, dah 2 kali ambil hasil untuk masak.



Haritu sey ada beli water dripper nie sebelum raya haji haritu, risau tinggalkan pokok kesum dan pokok kangkung tanpa air. Dua-dua pokok nie perlu air. OK pakai water dripper nie. Nak kena cari botol besar sikit. yang itu 250ml, tahan 3 hari aje untuk drip yg paling minimum. Nampak daun kunyit sey yang tepi tu kuning-kuning, rasa sebab kena panas, yang lain tu terlindung sikit.


Pokok daun bawang yang sulung sey tanam guna teknik terletak tu. Nie pun dah ambil hasil 2 kali. Sey tengah buat experiment nie, kalau dah ambil hasil dia tumbuh balik tempat yang sama tak? Macam kangkung. Sebab tengok ada anak lain pulak yang keluar. Kita tunggu ye hasil pemerhatian sey. Apa yang sey tahu sekarang, letak atas tanah lebih baik daripada tanam dan saiz daun bawang tu ikut saiz bawang, kalau besar, besarlah daun bawangnye. 

Next projek sey nak tanam sawi pulak. Dah beli anak benih, cuma sey tunggu bayam tu menjadi dulu baru fokus kepada projek yang baharu.

Alhamdulillah.... Allah mudahkan. Sekarang nie nak masuk kuning, ambil je daun kunyit kat luar. Nak masak nasi goreng, kangkung petik sendiri. Mihun pun boleh tambah daun bawang sendiri. Cuma serai sey nie belum jadi-jadi lagi, tak taulah kenapa, kurus je, dan tak keluar banyak anak pun. Bila research katanya jangan siram selalu, tak boleh banyak air. OK lah sey cuba untuk tidak siram selalu.

Haritu ada jumpa gambar lama, pokok kunyit yang arwah abah tanam masak kat Brisbane. Pokok kunyit tu kemudiannya mati, dan semenjak haritu sey merajuk untuk bukan sahaja tanam, malah jaga pokok juga. Merajuklah sey nie tak dapat menanam kononnya. Bila fikir-fikir balik, sey biarkan pokok tu kat tempat gelap, tak cukup matahari. Sebab masa tu winter, sey pergi sorok pokok kunyit tu dalam cabinet bawah sinki dapur...hahahahhaha...konon nak selamatkan pokok tu dari kesejukan. Rupanya pokok kunyit nie perlu cahaya matahari. Sebab dia berdaunkan. Sebab itulah kena rajin membaca.


Spread the love

yours truly,