Salam,
Harinie masuk hari ke 14 PKP. Bermakna sudah 2 minggu kerajaan mengeluarkan perintah kawalan pergerakan. Esok bermula PKP tahap 2 yang akan tamat pada 14 April. Harapnya tidak dilanjutkan PKP inilah. Nampak banyak rekod yang baik, bilangan kes positif yang berkurangan, bilangan kes yang sihat meningkat. Moga semuanya akan selesai tidak lama lagi.
Harinie rasa nak relax sikit. Tumpuan kerja harinie cuma pada student sahaja dan membalas email. Kemudian ke dapur lah saya.
Masakan tengahari harinie dipengaruhi oleh jiran bawah. Selang sebuah unit bawah kami, ada keluarga India yang baru pindah daripada Penang. Katanya pindah ke sini sebab nak dekat dengan anak. Mujur mereka pindah awal sikit, dalam bulan 2 macam tu, sebelum PKP. Jadi semenjak ada jiran India nie, selalulah naik bauan seperti kemenyan, daun semambu, dan juga masakan kari. Ada orang kata bau kemenyan dan semambu tu (neem leave diorang panggil) untuk halau kuman. Musim covid nie lagi galak mereka perasap, hahahahaha.... sebelum naik bau tu diorang bunyi loceng. Pagi sekali, petang sebelum maghrib sekali. Kalau betul ada kebaikan kami dapat tempiasnya lah. Tapi yang pasti nyamuk memang berkurang kat rumah nie.
Asalnya tadi nak masak ikan kicap aje. Tengah-tengah buat keje, dengar jiran dah mula kelentang kelentung kat bawah. Dia masak kat luar, jadi kite nie bilik ofis memang dekat tingkap selari dengan balkoni belakang unit dia, tempat dia masak. Dalam kul 10 pagi tu memang dia akan mula memasak. Hampir tiap hari bau kari, hahahahaha... sedap pulak tu. Makanya, harinie, keputusan menu yang dibuat malam semalam telah ditukar kerana terpengaruh dengan bau kari jiran yang naik ke atas sampai menggugat konsentrasiku. Kerap sangat dah macam nie, concentration ku digugat. Acib ada rempah kari ikan cap O.
Jadi menu pada hari nie, kari ikan tenggiri, sambal udang dan kacang panjang goreng campur tempe. Cukup lah tu, Alhamdulillah.
Lauk banyak lebih lagi nie, esok goreng telur dadar aje lah...cukup tu.
Tadi tengok balik gambar-gambar lama kat facebook. Diam tak diam dah hampir 12 tahun guna facebook, web service/socmed yang paling lama aku guna. Tadi terfikir nak simpan gambar-gambar raya setiap tahun dalam satu folder, ada idea nanti boleh buat photobook.
OKlah...retire dulu....
Spread the love
yours truly,
Pages
▼
Tuesday, March 31, 2020
Monday, March 30, 2020
MCO Day 13: Kekicapan
Salam,
Monday blues, blues untuk aku. Aduh lemau sungguh harinie. Ola oli ku beri nama, saudara saudari cikaboom cikaboom... dah kenapa nyanyi lagu nie daaa....
Paginie sejuk sikit, hujan selepas subuh. Tu yang rasa malas pagi nie. Anyway, keje kena buat gak. Lepas tu masak tengahari lorrr.....
Harinie masak ayam goreng kicap je. Rasa macam nak order, support bisnes orang, tapi barang basah banyak lagi. Kite masak dulu lah...
Tiap-tiap hari browse page penduduk nilai, tengok apa yang orang jual. Kalau best nak beli. Kesian peniaga kecil, menduga sekarang nie. Tapi tu lah, kita semua sedang diuji. Kena banyak-banyak bersabar lah. Sangka baik dengan Allah, sangka baik dengan manusia. InshaAllah setiap yang berlaku ada hikmahnya.
OK lah... nak retire ....
Spread the love
yours truly,
Sunday, March 29, 2020
MCO Day 12: Dua Ahad sudah
Salam,
Dah masuk 2 Ahad di musim PKP. Ini menunjukkan dah masuk 2 hujung minggu tak dapat ke rumah bonda. Dapat call bonda dengar suaranya sahaja lah. Syukur Alhamdulillah dah ada pembantu kat rumah bonda. Syukur Alhamdulillah ada jiran sebelah yang prihatin dengan bonda, dapat lah sey minta tolong tengok2 kan, belikan barang jika perlu. Semoga bonda sentiasa dalam lindungan Allah dan semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan orang-orang disekeliling bonda yang membantu. Aamiin.
Biasanya kalau hari Ahad, terutama jika pulang ke rumah bonda, pagi Ahad sebelum ataupun selepas beli barang dapur bonda sey dan my other half pekena nasi lemak. Kami ada permainan nie, singkatkan nama makanan, dan paling tak pernah lepas kalau nasi lemak. Kalau sey nasi lemak jadi sik-lem, kalau my other half, nas-lem. Apa daa nas-nas.... masa budak kecik2 dulu kalau nak nasi sebut sik sik... haaa tu yang jadi sik-lem bukan nas-lem. Ok, jadinya, malam semalam my other half pun orderlah sik-lem kat sorang brader nie, memang ada lah 3 4 kali juga order nasi lemak dia, nasi lemak telur dadar dia sedap. Boleh hantar terus ke rumah. Makanya, pagi tadi dah bedal 2 bungkus sik-lem-tel-dar. Jadi untuk menu harinie ringkas-ringkas aje lah. Nasi goreng untuk tengahari, kacang pool dan roti untuk makan malam.
Memang dah plan nak buat kacang pool, jadi dah ada stok kacang Foul Medammas kat rumah. Untuk resepinya boleh lah ke resepi brader Mat Gebu. Senang je, dan puashati.
Spread the love
yours truly,
Dah masuk 2 Ahad di musim PKP. Ini menunjukkan dah masuk 2 hujung minggu tak dapat ke rumah bonda. Dapat call bonda dengar suaranya sahaja lah. Syukur Alhamdulillah dah ada pembantu kat rumah bonda. Syukur Alhamdulillah ada jiran sebelah yang prihatin dengan bonda, dapat lah sey minta tolong tengok2 kan, belikan barang jika perlu. Semoga bonda sentiasa dalam lindungan Allah dan semoga dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan orang-orang disekeliling bonda yang membantu. Aamiin.
Biasanya kalau hari Ahad, terutama jika pulang ke rumah bonda, pagi Ahad sebelum ataupun selepas beli barang dapur bonda sey dan my other half pekena nasi lemak. Kami ada permainan nie, singkatkan nama makanan, dan paling tak pernah lepas kalau nasi lemak. Kalau sey nasi lemak jadi sik-lem, kalau my other half, nas-lem. Apa daa nas-nas.... masa budak kecik2 dulu kalau nak nasi sebut sik sik... haaa tu yang jadi sik-lem bukan nas-lem. Ok, jadinya, malam semalam my other half pun orderlah sik-lem kat sorang brader nie, memang ada lah 3 4 kali juga order nasi lemak dia, nasi lemak telur dadar dia sedap. Boleh hantar terus ke rumah. Makanya, pagi tadi dah bedal 2 bungkus sik-lem-tel-dar. Jadi untuk menu harinie ringkas-ringkas aje lah. Nasi goreng untuk tengahari, kacang pool dan roti untuk makan malam.
Memang dah plan nak buat kacang pool, jadi dah ada stok kacang Foul Medammas kat rumah. Untuk resepinya boleh lah ke resepi brader Mat Gebu. Senang je, dan puashati.
Spread the love
yours truly,
Saturday, March 28, 2020
MCO Day 11: Memasak itu satu terapi
Salam,
Harinie den copy paste apa yang den tulis kat wall FB.
Menu MCO Day 11: Harinie tema lauk nogori. Masa masak kuning tadi teringat arwah uwan sey, maso kocik-kocik maghin masak kuning ayam kampung ateh dapur kayu. Penyediaannya bermula malam sebelumnya, tangkap ayam masukkan dalam serkap ayam. Esok paginya sembelih, cabut bulu dan proses seterusnya. Kelapa pun guna kelapa yang baru parut pagi harinya. Masak memang lama. Arwah uwan kalau masak gulai nie dia takkan buat kerja lain, dia akan sentiasa kacau sebab taknak bagi santan pecah. Sebab tu gulai dia sedap. Eh gulai bonda sey pun sodap, sobab tu gulai sey pun sodap. Hahahahaha...masuk bakul angkat sendiri loorrr...
Kawan-kawan mana yang tak selesa dengan post makanan saya nie, saya minta maaf lah ye. Ini satu terapi untuk saya. Dari dulu saya memang suka masak dan post, sebelum zaman facebook lagi. Di blog saya banyak resepi dan petua masakan saya. Masa saya buat PhD dulu nielah cara saya melepaskan tekanan. Kadang sambil masak sambil leleh air mata...hahahaha... nie citer dululah. Jadi kenapa saya nak stop benda yang buat saya tenang. Bukan saya tak sensitif dengan isu semasa, bukan saya tak cakna pada orang lain, tapi ada cara lain saya buat untuk komuniti. Takkan semua benda yang saya buat nak tunjuk sini.
Di sini saya post hal saya, wall saya. Saje share idea masakkan kot2 boleh bantu kawan-kawan yang buntu nak masak apa. Plan nak masak apa tu bukan benda senang, siapa yang hari-hari masak tau lah apa maksud saya. Yang jarang-jarang masak pun mungkin dapat kebaikan kot dari post saya. Hehehehe... saya suka bila ada kawan pm tepi atau comment directly tanya resepi.
Kita buat apa yang kita suka. Be yourself. Tak perlu pura-puralah. Masalah kite nie sebab ramai yang suka menilai orang, tapi lupa nak menilai diri sendiri.
OKlah hujung minggu nie kite happy happy je. Think positive, live happy 😊❤
Spread the love
yours truly,
Harinie den copy paste apa yang den tulis kat wall FB.
Menu MCO Day 11: Harinie tema lauk nogori. Masa masak kuning tadi teringat arwah uwan sey, maso kocik-kocik maghin masak kuning ayam kampung ateh dapur kayu. Penyediaannya bermula malam sebelumnya, tangkap ayam masukkan dalam serkap ayam. Esok paginya sembelih, cabut bulu dan proses seterusnya. Kelapa pun guna kelapa yang baru parut pagi harinya. Masak memang lama. Arwah uwan kalau masak gulai nie dia takkan buat kerja lain, dia akan sentiasa kacau sebab taknak bagi santan pecah. Sebab tu gulai dia sedap. Eh gulai bonda sey pun sodap, sobab tu gulai sey pun sodap. Hahahahaha...masuk bakul angkat sendiri loorrr...
Di sini saya post hal saya, wall saya. Saje share idea masakkan kot2 boleh bantu kawan-kawan yang buntu nak masak apa. Plan nak masak apa tu bukan benda senang, siapa yang hari-hari masak tau lah apa maksud saya. Yang jarang-jarang masak pun mungkin dapat kebaikan kot dari post saya. Hehehehe... saya suka bila ada kawan pm tepi atau comment directly tanya resepi.
Kita buat apa yang kita suka. Be yourself. Tak perlu pura-puralah. Masalah kite nie sebab ramai yang suka menilai orang, tapi lupa nak menilai diri sendiri.
OKlah hujung minggu nie kite happy happy je. Think positive, live happy 😊❤
Spread the love
yours truly,
Friday, March 27, 2020
MCO Day 10: Solat di rumah
Salam,
Harinie hari Jumaat. Hari Jumaat kedua tanpa solat Jumaat. My other half sudah mulai risau. Minggu depan Jumaat ketiga, ah sudah, macammana nie yang? Tanya my other half.
Kan mufti kata dibolehkan untuk tidak dilakukan kerana darurat, tetapi wajib diganti dengan solat Zuhur di rumah. Ya Allah ampunilah dosa-dosa ku.
Hikmah di sebalik MCO nie, kami dapat solat fardhu berjemaah di rumah. Biasanya my other half akan solat di surau.
OK untuk tengahari, den masak simple je. Oleh kerana left-over ada, fridge pun dah penuh sangat, den masak ayam goreng kunyit je. Syukur Alhamdulillah.
Nak resepi ke? Tak payah lah, senang amat nie.
Spread the love
yours truly,
Harinie hari Jumaat. Hari Jumaat kedua tanpa solat Jumaat. My other half sudah mulai risau. Minggu depan Jumaat ketiga, ah sudah, macammana nie yang? Tanya my other half.
Kan mufti kata dibolehkan untuk tidak dilakukan kerana darurat, tetapi wajib diganti dengan solat Zuhur di rumah. Ya Allah ampunilah dosa-dosa ku.
Hikmah di sebalik MCO nie, kami dapat solat fardhu berjemaah di rumah. Biasanya my other half akan solat di surau.
OK untuk tengahari, den masak simple je. Oleh kerana left-over ada, fridge pun dah penuh sangat, den masak ayam goreng kunyit je. Syukur Alhamdulillah.
Nak resepi ke? Tak payah lah, senang amat nie.
Spread the love
yours truly,
Thursday, March 26, 2020
MCO Day 9: Lemau
Salam,
Harinie MCO hari ke sembilan.
Acaner semua, dah lemau ke? Den memang rasa lemau sikit harinie, hari pun panas sikit. Mujur hujan malam nie. Sejuk lah sikit.
Oleh kerana lemau, untuk lunch kite order A&W je melalui grab. So petang gorenglah mihun haaa... time-time ada kat rumah nie kena lah rajin masuk dapur gak. Kalau tak masak tengahari, masak untuk malam, goreng kuih untuk minum petang dah jadi acara wajib. Kesian orang kat rumah lapar.
Eh OK lah...ada kerja nak kena siapkan. Daaaa....
Spread the love
yours truly,
Harinie MCO hari ke sembilan.
Acaner semua, dah lemau ke? Den memang rasa lemau sikit harinie, hari pun panas sikit. Mujur hujan malam nie. Sejuk lah sikit.
Oleh kerana lemau, untuk lunch kite order A&W je melalui grab. So petang gorenglah mihun haaa... time-time ada kat rumah nie kena lah rajin masuk dapur gak. Kalau tak masak tengahari, masak untuk malam, goreng kuih untuk minum petang dah jadi acara wajib. Kesian orang kat rumah lapar.
Eh OK lah...ada kerja nak kena siapkan. Daaaa....
Spread the love
yours truly,
Wednesday, March 25, 2020
MCO Day 8: Temanya Siam dan sambung lagi
Salam,
Harinie sibuk menyiapkan kerja mengedit paper dan menulis bab dalam buku. Fokus fazid fokus.
Mujur harinie masak makanan yang mudah tapi enak (chewah). Kalau Pad Kra Pao dengan stir fry mushroom nie alhamdulillah semua suka. Laju je makan.
OK ada juga kawan-kawan yang tanya macammana masak Pad Kra Pao tu, ok nie cara den yo:
Den maleh nak taip bahan-bahan, masak pun sambil masak sambil sediakan bahan, haaa meh sini den terus ajar cara-carannya:
Untuk Pad Kra:
1. Daging ayam fillet den boli satu bekas tu, basuh dan cincang.
2. Kemudian, goreng telur buek macam mato lombu tu. Ikut lah nak goyang ke nak kering ke.
3. Dah habis goreng telur, susun atas pinggan macam den buek kek ateh.
4. Kemudian, tumbuk 3 ulas bawang merah, 4 ulas bawang putih, 3-4 cili padi siam (agak2 lah nak pedas mana, kalau tak cukup tambah lagi).
5. Basuh Thai basil, beli je sepeket tu, kemudian patahkan sikit. Tadi masak ada sweet basil je dlm peti, order kat tesco online thai basil, tapi habis. Nie pun minggu lepas dapat, tu yang masak nak macam hitam2 sikit...hehehehe.
6. Standby oyster sauce, kicap masih, white pepper, dan nampla. Nampla takde memang tak jadi. Jangan ngade2 nak ganti ngan benda lain.
7. Ok dah siap, kite mula tumis, bawang dan cili tadi. Bila dah garing masukkan ayam cincang tadi. Jangan beli minced chicken pulak, nanti hancur. Pad Kra nie mmg ayam dia nampak sebutir sebutir lagi. Alah, cam dalam gambar kat ateh tu.
8. Goreng sampai air ayam kering, kemudian masukkan dalam 3 cb oyster sauce, 1 cb kicap masin, kacau-kacau.
9. Dah sebati tu masukkan white pepper sikit. Kalau dah nak terbersin tu berhenti tabur.
10. Kacau-kacau.
11. Kemudian masuk Thai basil. Apa beza Thai ngan sweet basil, Thai basil nie bau dia kuat lagi, macam bau daun kaduk. Nie yang buat kita berselera lagi. OK dah masuk, kacau-kacau.
12. Bila dah tengok semua sebati, curah sikit nampla, baik-baik curah tu nampla nie masin. Korang rasa-rasa lah.
13. Dah kacau sebati, padam api, tuang atas telur goreng tadi. OK siap. Makan dengan nasi beras wangi baru kawwww....
Untuk stir fry mushroom:
1. Sediakan mushroom. Selalu den pakai straw mushroom, cendawan hitam yang kering tu (ada panggil telinga tikus), shimeji. Cukup 3 jenis, jangan banyak nanti sangat. Musim2 MCO nie jangan keterlaluan sangat. Nak pakai inoki pun boleh, tapi den tak suka sangat, nanti kuahnya jadi melekit-lekit sikit.
2. Potong 8 Japanese pressed tofu.
3. Hiris bawang putih 4-5 ulas dan halia 1/2 inci.
4. Standby oyster sauce dan minyak bijan.
5. Bancuh 2 sudu kecil tepung jagung untuk pekatkan kuah.
6. Ok ready untuk masak, mula-mula tumis bawang dan halia.
7. Bila dah naik bau, masukkan dalam 2 mug air, kemudian masukkan 3 cb oyster sauce. Kacau-kacau.
8. Bila dah mendidih, masukkan semua mushroom tadi dan tofu.
9. Kacau-kacau. Jangan kacau kuek sangat nanti tofu pecah.
10. Bila da start didih balik, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau-kacau biar sebati.
11. Rasa lah cukup garam atau tidak. Jangan masin, kang nak makan dengan Pad Kra.
12. Bila dah nampak kuah mula pekat, curah sikit minyak bijan.
13. Kacau-kacau dan boleh angkat.
Haaa...senang aje kan....
Sekali lepas habis lunch PM announce yang MCO extend to 14th April. Aduhaiiii...
Spread the love
yours truly,
Harinie sibuk menyiapkan kerja mengedit paper dan menulis bab dalam buku. Fokus fazid fokus.
Mujur harinie masak makanan yang mudah tapi enak (chewah). Kalau Pad Kra Pao dengan stir fry mushroom nie alhamdulillah semua suka. Laju je makan.
OK ada juga kawan-kawan yang tanya macammana masak Pad Kra Pao tu, ok nie cara den yo:
Den maleh nak taip bahan-bahan, masak pun sambil masak sambil sediakan bahan, haaa meh sini den terus ajar cara-carannya:
Untuk Pad Kra:
1. Daging ayam fillet den boli satu bekas tu, basuh dan cincang.
2. Kemudian, goreng telur buek macam mato lombu tu. Ikut lah nak goyang ke nak kering ke.
3. Dah habis goreng telur, susun atas pinggan macam den buek kek ateh.
4. Kemudian, tumbuk 3 ulas bawang merah, 4 ulas bawang putih, 3-4 cili padi siam (agak2 lah nak pedas mana, kalau tak cukup tambah lagi).
5. Basuh Thai basil, beli je sepeket tu, kemudian patahkan sikit. Tadi masak ada sweet basil je dlm peti, order kat tesco online thai basil, tapi habis. Nie pun minggu lepas dapat, tu yang masak nak macam hitam2 sikit...hehehehe.
6. Standby oyster sauce, kicap masih, white pepper, dan nampla. Nampla takde memang tak jadi. Jangan ngade2 nak ganti ngan benda lain.
7. Ok dah siap, kite mula tumis, bawang dan cili tadi. Bila dah garing masukkan ayam cincang tadi. Jangan beli minced chicken pulak, nanti hancur. Pad Kra nie mmg ayam dia nampak sebutir sebutir lagi. Alah, cam dalam gambar kat ateh tu.
8. Goreng sampai air ayam kering, kemudian masukkan dalam 3 cb oyster sauce, 1 cb kicap masin, kacau-kacau.
9. Dah sebati tu masukkan white pepper sikit. Kalau dah nak terbersin tu berhenti tabur.
10. Kacau-kacau.
11. Kemudian masuk Thai basil. Apa beza Thai ngan sweet basil, Thai basil nie bau dia kuat lagi, macam bau daun kaduk. Nie yang buat kita berselera lagi. OK dah masuk, kacau-kacau.
12. Bila dah tengok semua sebati, curah sikit nampla, baik-baik curah tu nampla nie masin. Korang rasa-rasa lah.
13. Dah kacau sebati, padam api, tuang atas telur goreng tadi. OK siap. Makan dengan nasi beras wangi baru kawwww....
Untuk stir fry mushroom:
1. Sediakan mushroom. Selalu den pakai straw mushroom, cendawan hitam yang kering tu (ada panggil telinga tikus), shimeji. Cukup 3 jenis, jangan banyak nanti sangat. Musim2 MCO nie jangan keterlaluan sangat. Nak pakai inoki pun boleh, tapi den tak suka sangat, nanti kuahnya jadi melekit-lekit sikit.
2. Potong 8 Japanese pressed tofu.
3. Hiris bawang putih 4-5 ulas dan halia 1/2 inci.
4. Standby oyster sauce dan minyak bijan.
5. Bancuh 2 sudu kecil tepung jagung untuk pekatkan kuah.
6. Ok ready untuk masak, mula-mula tumis bawang dan halia.
7. Bila dah naik bau, masukkan dalam 2 mug air, kemudian masukkan 3 cb oyster sauce. Kacau-kacau.
8. Bila dah mendidih, masukkan semua mushroom tadi dan tofu.
9. Kacau-kacau. Jangan kacau kuek sangat nanti tofu pecah.
10. Bila da start didih balik, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau-kacau biar sebati.
11. Rasa lah cukup garam atau tidak. Jangan masin, kang nak makan dengan Pad Kra.
12. Bila dah nampak kuah mula pekat, curah sikit minyak bijan.
13. Kacau-kacau dan boleh angkat.
Haaa...senang aje kan....
Sekali lepas habis lunch PM announce yang MCO extend to 14th April. Aduhaiiii...
Spread the love
yours truly,
Tuesday, March 24, 2020
MCO Day 7: Along came the bayam
Salam,
Apa khabar semua? Cheh macam ada yang membaca blog ku nie. Tak apelah, kita tulis sebab suka-suka. Boleh asah otak yang lembab di musim MCO nie, nak menulis apa-apa pun macam tak jadi, writer's block ke? Hah...
Nak tau apa aku rasa sekarang? Rasa macam kat Brisbane balik, sebab, buat kerja kat rumah, jadual kerja pun macam dulu; bangun pagi buat kerja dulu, kang masuk kul 11 berhenti jap masak, makan, solat, lepas tu sambung kerja jap, kul 4 take a nap, pastu bangun asar, goreng/buat kuih untuk minum petang, siap2 makan malam, solat, makan malam, kemas dapur, kemudian sambung kerja. Haa lebih kurang macam tu lah. Masa kat Brisbane dulu, ada tambahan kerja, hantar yaya sekolah jam 8 pagi, jemput dia jam 2.30 tengahari. Sambil bawa budak thirah busuk masam tu. Eh goosebump pulak rasa. Dejavu.
OK lah, kerja harinie mengedit paper lagi untuk camera ready, esok nak kena submit dah. Keje lain bny lagi in the pipeline. Editor kat Jepun pun dah tanya status bab dalam buku, aduhai, yang itu memang blank, rasa kena minta tambahan hari lagi lah. Esok lah balas email dia.
So untuk tengahari nie masak simple je, goreng ikan pelaling, goreng mackerel cili dalam gambar bawah nie, kemudian sayur bayam masak lomak. Kena pulak dengan sambal belacan yang buat semalam tu.
Alkisah harinie, sayur bayam tu my other half tersilap ambil, orang suh beli kangkung, dia dengan yakinnya ambil sayur bayam, sampai rumah siap cakap, "yang kangkung nie tak cantik sangat lah, ini je yang ada". Kita tengok dari jauh apsal terencat daun kangkung nie, kecik-kecik. Masa tu tak pegang lagi sayur tu, tengah siap2 makan tengahari. Bila nak simpan sayur dlm peti Ya Allah, "yang nie bukan sayur kangkung, nie sayur bayam, siap ada tag lagi sayur bayam". My other half jawab, "laa kat rak tulis sayur kangkung." Haaa...tipah tertipu you. Acib lah bini dia nie tau nak repair2 resepi. Ingat sayur kangkung tu nak buat nasi goreng kampung. Jadi bayam masak lomak untuk lauk tengahari lah jadinya.
OK harinie baca buku baru, Along came a spider by James Patterson. First time baca buku dia. Korang tau tak James Patterson nie antara top 10 best selling authors? Haa.. aku pun baru tau...
OK till next time.....
Spread the love
yours truly,
Apa khabar semua? Cheh macam ada yang membaca blog ku nie. Tak apelah, kita tulis sebab suka-suka. Boleh asah otak yang lembab di musim MCO nie, nak menulis apa-apa pun macam tak jadi, writer's block ke? Hah...
Nak tau apa aku rasa sekarang? Rasa macam kat Brisbane balik, sebab, buat kerja kat rumah, jadual kerja pun macam dulu; bangun pagi buat kerja dulu, kang masuk kul 11 berhenti jap masak, makan, solat, lepas tu sambung kerja jap, kul 4 take a nap, pastu bangun asar, goreng/buat kuih untuk minum petang, siap2 makan malam, solat, makan malam, kemas dapur, kemudian sambung kerja. Haa lebih kurang macam tu lah. Masa kat Brisbane dulu, ada tambahan kerja, hantar yaya sekolah jam 8 pagi, jemput dia jam 2.30 tengahari. Sambil bawa budak thirah busuk masam tu. Eh goosebump pulak rasa. Dejavu.
OK lah, kerja harinie mengedit paper lagi untuk camera ready, esok nak kena submit dah. Keje lain bny lagi in the pipeline. Editor kat Jepun pun dah tanya status bab dalam buku, aduhai, yang itu memang blank, rasa kena minta tambahan hari lagi lah. Esok lah balas email dia.
So untuk tengahari nie masak simple je, goreng ikan pelaling, goreng mackerel cili dalam gambar bawah nie, kemudian sayur bayam masak lomak. Kena pulak dengan sambal belacan yang buat semalam tu.
Alkisah harinie, sayur bayam tu my other half tersilap ambil, orang suh beli kangkung, dia dengan yakinnya ambil sayur bayam, sampai rumah siap cakap, "yang kangkung nie tak cantik sangat lah, ini je yang ada". Kita tengok dari jauh apsal terencat daun kangkung nie, kecik-kecik. Masa tu tak pegang lagi sayur tu, tengah siap2 makan tengahari. Bila nak simpan sayur dlm peti Ya Allah, "yang nie bukan sayur kangkung, nie sayur bayam, siap ada tag lagi sayur bayam". My other half jawab, "laa kat rak tulis sayur kangkung." Haaa...tipah tertipu you. Acib lah bini dia nie tau nak repair2 resepi. Ingat sayur kangkung tu nak buat nasi goreng kampung. Jadi bayam masak lomak untuk lauk tengahari lah jadinya.
OK harinie baca buku baru, Along came a spider by James Patterson. First time baca buku dia. Korang tau tak James Patterson nie antara top 10 best selling authors? Haa.. aku pun baru tau...
OK till next time.....
Spread the love
yours truly,
Monday, March 23, 2020
MCO Day 6: Kita beri tumpuan kepada kerja
Sunday, March 22, 2020
MCO Day 5: Bersangka baik pada manusia
Salam,
Harinie masuk hari ke 5 perintah kawalan pergerakan atau movement control order di Malaysia. Berbaki 9 hari lagi. Ada ura-ura akan dipanjangkan kerana kes positif masih tinggi. Nauzubillah min zalik. Harinie sahaja ada 2 kematian, menjadikan jumlah keseluruhan yang meninggal 10 orang. Terdapat juga peningkatan jangkitan dalam kalangan frontliner KKM. Ya Allah lindungi kami, ampunni dosa kami. Tahun 2020 ini tahun penuh ujian.
Kisah lain pula, ada yang post tentang Dalgona coffee. Sejenis minuman berasaskan kopi dan krim. Dengan penggunaan susu yang banyak, tak nak le aku mencubanya, dah la tengah berjimat cermat. Susu freshmilk pulak susah nak dapat sekarang. Lagipun pakai instant coffee, memang tak adalah dalam rumah nie. Ok I will pass.
Ada pulak yang post macam tak puas hati pada netizen yang post pasal makanan, pasal masakan (eh aku pun post lah), pasal kopi viral si dalgona coffee di musim MCO ini. Kononya membazir, tak beringat, tak fikir orang susah yadayadayada. Pada pendapat sey lah, biarlah orang nak post, dah itu kesukaan dia. Kita sangka baik aje lah. Orang kite bab2 post nie memang sensitif sangat. Takkan lah bila kita berduka, kita nak semua orang berduka. Lain orang lain ujiannya, mungkin dengan cara dia post tu boleh mengurangkan stress dia. Kita tak tau kan. I really getting tired with this one-sided-minded people. Ntah-ntah orang yg banyak post tu banyak keluar zakat, sedekah sana sini, bantu orang lain, kita tak tau kan. Dia happy cara dia, kita kena terima. Jangan judge orang. Yes, you are in a trying period now, I understand that. Kau pun secara tak langsung menarik perhatian orang dengan menceritakan kesusahan kau. Jangan lah rasa stress bila tengok orang happy. Lepas tu tau pulak cakap rezeki Allah tentukan. So makcik, jangan melatah, jangan mengeluh. La tahzan. Hidup kat dunia nie kena bersangka baik, kalau tak hati kau sendiri yang sakit. Kecuali lah bila nampak depan mata kemungkaran berlaku, ha itu patut kena tegur. Pasaipa hang tak tegur?! Aku tanya je....
Dah, pasal post2 masakan ini buat aku happy, jadi harinie menu dia simple je, Nasi Ayam. Aku pun tak nak berduka tak tentu pasai. Sendiri beringat cukup, jangan sangkut pautkan duka kau dengan kegembiraan orang. Salah tu, maksudnya hati kau tak tenteram. Pasal kau aku bebel pulak malam nie.
OK dah, baik aku layan kegembiraan aku yang lain iaitu baca buku....daaaaa....
Tak paham betul dengan setengah orang nie...
Dah fazid dah....hati mau jaga, hidup mau happy....
Semoga wabak ini akan berakhir tidak lama lagi, aamiin.....
Spread the love
yours truly,
Harinie masuk hari ke 5 perintah kawalan pergerakan atau movement control order di Malaysia. Berbaki 9 hari lagi. Ada ura-ura akan dipanjangkan kerana kes positif masih tinggi. Nauzubillah min zalik. Harinie sahaja ada 2 kematian, menjadikan jumlah keseluruhan yang meninggal 10 orang. Terdapat juga peningkatan jangkitan dalam kalangan frontliner KKM. Ya Allah lindungi kami, ampunni dosa kami. Tahun 2020 ini tahun penuh ujian.
Kisah lain pula, ada yang post tentang Dalgona coffee. Sejenis minuman berasaskan kopi dan krim. Dengan penggunaan susu yang banyak, tak nak le aku mencubanya, dah la tengah berjimat cermat. Susu freshmilk pulak susah nak dapat sekarang. Lagipun pakai instant coffee, memang tak adalah dalam rumah nie. Ok I will pass.
Ada pulak yang post macam tak puas hati pada netizen yang post pasal makanan, pasal masakan (eh aku pun post lah), pasal kopi viral si dalgona coffee di musim MCO ini. Kononya membazir, tak beringat, tak fikir orang susah yadayadayada. Pada pendapat sey lah, biarlah orang nak post, dah itu kesukaan dia. Kita sangka baik aje lah. Orang kite bab2 post nie memang sensitif sangat. Takkan lah bila kita berduka, kita nak semua orang berduka. Lain orang lain ujiannya, mungkin dengan cara dia post tu boleh mengurangkan stress dia. Kita tak tau kan. I really getting tired with this one-sided-minded people. Ntah-ntah orang yg banyak post tu banyak keluar zakat, sedekah sana sini, bantu orang lain, kita tak tau kan. Dia happy cara dia, kita kena terima. Jangan judge orang. Yes, you are in a trying period now, I understand that. Kau pun secara tak langsung menarik perhatian orang dengan menceritakan kesusahan kau. Jangan lah rasa stress bila tengok orang happy. Lepas tu tau pulak cakap rezeki Allah tentukan. So makcik, jangan melatah, jangan mengeluh. La tahzan. Hidup kat dunia nie kena bersangka baik, kalau tak hati kau sendiri yang sakit. Kecuali lah bila nampak depan mata kemungkaran berlaku, ha itu patut kena tegur. Pasaipa hang tak tegur?! Aku tanya je....
Dah, pasal post2 masakan ini buat aku happy, jadi harinie menu dia simple je, Nasi Ayam. Aku pun tak nak berduka tak tentu pasai. Sendiri beringat cukup, jangan sangkut pautkan duka kau dengan kegembiraan orang. Salah tu, maksudnya hati kau tak tenteram. Pasal kau aku bebel pulak malam nie.
OK dah, baik aku layan kegembiraan aku yang lain iaitu baca buku....daaaaa....
Tak paham betul dengan setengah orang nie...
Dah fazid dah....hati mau jaga, hidup mau happy....
Semoga wabak ini akan berakhir tidak lama lagi, aamiin.....
Spread the love
yours truly,
Saturday, March 21, 2020
The tsundoku in me: Latest collection
Salam,
It was quite a while that I have not buy a book for myself. Mainly because, I still have many books on my to be read list and was busy with works and travel plans. My priority is to buy used books, trying to save money spending on books (ye lah tu) plus helping the mother earth by not buying new books.
So, since my travel plan to Japan is now being cancelled, and one way to overcome the frustration is by diverting my focus to buying books. Eh pelik bena kau nie Fazid. Just by luck, I saw a list of books on the used book facebook group. So tadaaaaaa
Some of the books I bought from booksnbobs. The owner Rachel is so sweet, she even gave a a postcard and a magnetic bookmark.
Nah....tsundoku in me.....
Spread the love
yours truly,
It was quite a while that I have not buy a book for myself. Mainly because, I still have many books on my to be read list and was busy with works and travel plans. My priority is to buy used books, trying to save money spending on books (ye lah tu) plus helping the mother earth by not buying new books.
So, since my travel plan to Japan is now being cancelled, and one way to overcome the frustration is by diverting my focus to buying books. Eh pelik bena kau nie Fazid. Just by luck, I saw a list of books on the used book facebook group. So tadaaaaaa
Some of the books I bought from booksnbobs. The owner Rachel is so sweet, she even gave a a postcard and a magnetic bookmark.
Nah....tsundoku in me.....
Spread the love
yours truly,
MCO Day 4: Brownies dan kuay teow
Salam,
Harinie MCO hari keempat. Aktiviti harinie, yoga 10 minit, vacuum dan mop lantai dengan bantuan yaya. Harinie my other half nak cuba take-out. So beli nasi lemak McDs aje untuk makan tengahari. Bila dah selesai makan, buat brownies pulak. Pre-mix Betty Crocker nie dah lame beli. Nasib belum expired lagi. Sey pun berani bakar kek sebab my other half dah beli tong gas extra. Yelah takut2 kang gas habis, tong gas kat kedai pun habis, naya je. Tak kan nak masak dalam PC je.
Yaya pulak dah lame tak pergi kelas memandu, kelas pun batal time2 MCO nie, jadi pagi tadi my other half jadi instructor. Pusing-pusing dalam nie aje. Nasib dalam kawasan rumah lengkap, bukit ada, side parking ada, 3 point ada, boleh buat sekolah memandu dalam nie huhuhu. Mula-mula takut2 juga, tapi sebab masih dalam compound apartment nie lagi OK kot.
Oh ya, semalam dapat email dari AirAsia, bagitau yg flight kami dari Tokyo ke KL cancel, so boleh tuntut full refund. Alhamdulillah. Terus ku login nak cakap ngan AVA dia, tapi makcik AVA busy betul semalam, mesti ramai yg login. So pagi-pagi tadi terus submit full refund application. Yang refund flight KL-Osaka belum ada progress lagi nampaknya. Bila terfikir balik, syukurlah kami decide untuk cancel trip ke Jepun. Walaupun frust jugalah, ye lah sebab plan lame kot, dah lah lame tak bercuti luar negara satu family. Kalau ikut degil, kami pergi juga haritu, nak balik sangkut pulak. Haru weii...nak duduk mana sementara tu, dah lah Malaysia lockdown, tak boleh masuk and tak boleh keluar. Elok2 bajet cukup, kena extra expenses pulak. Nie pun sebab bonda berkeras tak bagi pergi. Awal dia ingat sey pergi sorang bawa student. Bila cakap pergi dengan family bercuti, dia terus suruh cancel. Dia cakap nanti sampai sana kena tahan lah, bawa ke mana-mana lah... Ya Allah, cakap orang tua tu memang satu doa. Acib anak dia nie dengar cakap...ekekekekeke
Kami plan touchdown Osaka, pusing-pusing Kansai 5 hari, kemudian naik shinkansen ke Tokyo. Stay Tokyo lagi 5 hari kemudian baru balik Malaysia via Tokyo. Walaupun kita dah plan cantik punya, kalau Allah tak benarkan tak jadi juga. Allah sebaik-baik perancang. Memang rugi sikit, ye lah tak semua dapat refund. Tapi kita percaya yang rezeki tu Allah yg bagi, dia nak ambil pun bila2 Dia boleh ambil. Moga esok digantikan dengan lebih baik. Kita redha ajalah. InshaAllah ada rezeki lain esok. Aamiin.
OK sambung kisah harinie. Since tengahari makan nasi lemak je, petang goreng kuay teow untuk makan malam. Tak beli tauge sebab takut cepat rosak, so pakai sawi ajelah. Fishcake fishball mmg habis licin. Hai pelik lah orang Malaysia. Sebelum MCO melambak-lambak fishcake fishball sampai lembik dan rosak kat Giant tu, now takde langsung.
OK laahhh..till next time....
Spread the love
yours truly,
Harinie MCO hari keempat. Aktiviti harinie, yoga 10 minit, vacuum dan mop lantai dengan bantuan yaya. Harinie my other half nak cuba take-out. So beli nasi lemak McDs aje untuk makan tengahari. Bila dah selesai makan, buat brownies pulak. Pre-mix Betty Crocker nie dah lame beli. Nasib belum expired lagi. Sey pun berani bakar kek sebab my other half dah beli tong gas extra. Yelah takut2 kang gas habis, tong gas kat kedai pun habis, naya je. Tak kan nak masak dalam PC je.
Oh ya, semalam dapat email dari AirAsia, bagitau yg flight kami dari Tokyo ke KL cancel, so boleh tuntut full refund. Alhamdulillah. Terus ku login nak cakap ngan AVA dia, tapi makcik AVA busy betul semalam, mesti ramai yg login. So pagi-pagi tadi terus submit full refund application. Yang refund flight KL-Osaka belum ada progress lagi nampaknya. Bila terfikir balik, syukurlah kami decide untuk cancel trip ke Jepun. Walaupun frust jugalah, ye lah sebab plan lame kot, dah lah lame tak bercuti luar negara satu family. Kalau ikut degil, kami pergi juga haritu, nak balik sangkut pulak. Haru weii...nak duduk mana sementara tu, dah lah Malaysia lockdown, tak boleh masuk and tak boleh keluar. Elok2 bajet cukup, kena extra expenses pulak. Nie pun sebab bonda berkeras tak bagi pergi. Awal dia ingat sey pergi sorang bawa student. Bila cakap pergi dengan family bercuti, dia terus suruh cancel. Dia cakap nanti sampai sana kena tahan lah, bawa ke mana-mana lah... Ya Allah, cakap orang tua tu memang satu doa. Acib anak dia nie dengar cakap...ekekekekeke
Kami plan touchdown Osaka, pusing-pusing Kansai 5 hari, kemudian naik shinkansen ke Tokyo. Stay Tokyo lagi 5 hari kemudian baru balik Malaysia via Tokyo. Walaupun kita dah plan cantik punya, kalau Allah tak benarkan tak jadi juga. Allah sebaik-baik perancang. Memang rugi sikit, ye lah tak semua dapat refund. Tapi kita percaya yang rezeki tu Allah yg bagi, dia nak ambil pun bila2 Dia boleh ambil. Moga esok digantikan dengan lebih baik. Kita redha ajalah. InshaAllah ada rezeki lain esok. Aamiin.
OK sambung kisah harinie. Since tengahari makan nasi lemak je, petang goreng kuay teow untuk makan malam. Tak beli tauge sebab takut cepat rosak, so pakai sawi ajelah. Fishcake fishball mmg habis licin. Hai pelik lah orang Malaysia. Sebelum MCO melambak-lambak fishcake fishball sampai lembik dan rosak kat Giant tu, now takde langsung.
OK laahhh..till next time....
Spread the love
yours truly,
Friday, March 20, 2020
MCO Day 3: First time keluar beli barang
Salam,
So harinie masuk hari ketika Movement Control Order. Semalam my other half bagitau, nak beli barang beli esok (harinie lah) weekend sure ramai orang, camne nak buat social distancing camtu. Kalau ikutkan malas nak keluar, fear tu ade wei.... takut. Nak-nak baca macam2 petua, panduan, kalau nak keluar kena macam nie macam tu. Aduh... leceh nye. Cakap ngan my other half, ala nanti2 hari lain kite pergi. Sekali dia nak merajuk pulak ngan titew... ok lah esok kite gi beli barang ye. Dia kata pukul 8 pagi sharp keluar.
So malam tu, sey pun buat lah persediaan, keluarkan anti-bacterial wipes, isi botol hand sanitiser yang memang sentiasa sangkut kat beg, siapkan mask. Siapkan list, pas tu pesan kat anak-anak, mama sampai je bukak pintu, mama tak nak pegang doorknob semua. Sampai2 nak basuh tangan dulu.
So bila tiba hari kejadian, pagi tu, pukul 8 baru nak jemur baju....hahaha...makanya pukul 8.30 baru keluar rumah. Hati nie berdebar2 je rasa, macam buat salah. My other half pun nampak stress juga, pagi2 nak marah orang....kikiki.... Jalan raya lengang. Kami ke Giant Nilai, kereta tak banyak di parkir, masuk dalam pun tak ramai, alhamdulillah, takde lah nak berlaga2 dengan orang.
Biasa kalau beli barang selesaikan ikut laluan pintu masuk ke pintu ke luar, maksudnya selesaikan barang kering dulu, baru pergi kawasan barang basah. Tapi oleh kerana target kali ini untuk beli barang basah, so pergi sana dulu. Beli ayam, ikan, daging, sayur, buah, telur, kemudian baru patah ke barang kering. Jam 9.30 selesai, terus balik sebab nak masak.
Bila dah masuk kereta tu, baru rasa lega. Macam-macam perasan uols, takut polis tahan, takut bersentuhan dengan orang, takut barang takde. Tadi pun ada barang yang sikit, mcm telur. Ada juga barang-barang yg takde langsung, macam susu, pasta, mihun. Serbuk kari peket kecik pun habis uols. Giler.
So harinie memang tak work lah saya, dia punya risau sampai rasa penat satu badan. Nasib plan nak masak sup ekor je haaa....
OK lah... till next time....
Spread the love
yours truly,
So harinie masuk hari ketika Movement Control Order. Semalam my other half bagitau, nak beli barang beli esok (harinie lah) weekend sure ramai orang, camne nak buat social distancing camtu. Kalau ikutkan malas nak keluar, fear tu ade wei.... takut. Nak-nak baca macam2 petua, panduan, kalau nak keluar kena macam nie macam tu. Aduh... leceh nye. Cakap ngan my other half, ala nanti2 hari lain kite pergi. Sekali dia nak merajuk pulak ngan titew... ok lah esok kite gi beli barang ye. Dia kata pukul 8 pagi sharp keluar.
So malam tu, sey pun buat lah persediaan, keluarkan anti-bacterial wipes, isi botol hand sanitiser yang memang sentiasa sangkut kat beg, siapkan mask. Siapkan list, pas tu pesan kat anak-anak, mama sampai je bukak pintu, mama tak nak pegang doorknob semua. Sampai2 nak basuh tangan dulu.
So bila tiba hari kejadian, pagi tu, pukul 8 baru nak jemur baju....hahaha...makanya pukul 8.30 baru keluar rumah. Hati nie berdebar2 je rasa, macam buat salah. My other half pun nampak stress juga, pagi2 nak marah orang....kikiki.... Jalan raya lengang. Kami ke Giant Nilai, kereta tak banyak di parkir, masuk dalam pun tak ramai, alhamdulillah, takde lah nak berlaga2 dengan orang.
Biasa kalau beli barang selesaikan ikut laluan pintu masuk ke pintu ke luar, maksudnya selesaikan barang kering dulu, baru pergi kawasan barang basah. Tapi oleh kerana target kali ini untuk beli barang basah, so pergi sana dulu. Beli ayam, ikan, daging, sayur, buah, telur, kemudian baru patah ke barang kering. Jam 9.30 selesai, terus balik sebab nak masak.
Bila dah masuk kereta tu, baru rasa lega. Macam-macam perasan uols, takut polis tahan, takut bersentuhan dengan orang, takut barang takde. Tadi pun ada barang yang sikit, mcm telur. Ada juga barang-barang yg takde langsung, macam susu, pasta, mihun. Serbuk kari peket kecik pun habis uols. Giler.
So harinie memang tak work lah saya, dia punya risau sampai rasa penat satu badan. Nasib plan nak masak sup ekor je haaa....
OK lah... till next time....
Spread the love
yours truly,
Thursday, March 19, 2020
MCO Day 2: Kecelaruan
Salam,
Harinie MCO hari kedua, tinggal 12 hari lagi. 12 hari lagi, lame lagi nie. So far I am ok, cuma kurang berjalan dan naik turun tangga, risau pulak berat badan naik dan kaki tak kuat pulak. Banyak duduk, kurang pergerakan, badan pun rasa layu, kerap ngantuk. Jadi kena banyak lompat-lompat kat rumah nie. Esok kena mula yoga 10 minit.
Yang nampak terkesan dengan MCO nie is my other half. Dah tak boleh solat berjemaah kat surau, jadi kuranglah dia bergerak. Sebelum nie, 5 waktu dia keluar naik motornya ke surau belakang rumah nie. Now kena berjemaah kat rumah. Yang untungnye iols dan anak-anaklah, dapat berjemaah sama-sama.
OK harinie dapat beri tumpuan pada kerja sikit. Satu task dah selesai, tinggal task paling besar nie, nak siapkan book chapter untuk buku Springer. Sikit aje lagi, you can do it.
Untuk menu MCO Day 2, harinie masak ikan berlado, sotong kicap, dan masak lomak sayur kubis campur fucuk dan suhun. Dapat ikan dan sotong nie pun balance-balance kedai, dah masuk ais, kurang sedap sikit. Tapi sebab haritu nak sangat ada stok ikan, den ambil jugalah. Ringkas je masak nie, tapi kawan-kawan cakap meriah dan luxury. Allahu. Biasa sangat, kalau meriah ada ketam ngan ikan kerapu ke kikikiki. Mujur yaya ada tolong masak, so tak lama nak siapkan makanan tengari nie, 1 jam lebih je.
Apa pula perkembangan Covid19 di Malaysia? Ada lagi kes positif baharu harinie. Lepas tu ada yg masih berdegil, pergi main kat taman, main basketball aduh....kenapa lah. Diorang tak faham ke maksud MCO nie. Tolonglah Malaysia, be selfless sikit.
Spread the love
yours truly,
Harinie MCO hari kedua, tinggal 12 hari lagi. 12 hari lagi, lame lagi nie. So far I am ok, cuma kurang berjalan dan naik turun tangga, risau pulak berat badan naik dan kaki tak kuat pulak. Banyak duduk, kurang pergerakan, badan pun rasa layu, kerap ngantuk. Jadi kena banyak lompat-lompat kat rumah nie. Esok kena mula yoga 10 minit.
Yang nampak terkesan dengan MCO nie is my other half. Dah tak boleh solat berjemaah kat surau, jadi kuranglah dia bergerak. Sebelum nie, 5 waktu dia keluar naik motornya ke surau belakang rumah nie. Now kena berjemaah kat rumah. Yang untungnye iols dan anak-anaklah, dapat berjemaah sama-sama.
OK harinie dapat beri tumpuan pada kerja sikit. Satu task dah selesai, tinggal task paling besar nie, nak siapkan book chapter untuk buku Springer. Sikit aje lagi, you can do it.
Untuk menu MCO Day 2, harinie masak ikan berlado, sotong kicap, dan masak lomak sayur kubis campur fucuk dan suhun. Dapat ikan dan sotong nie pun balance-balance kedai, dah masuk ais, kurang sedap sikit. Tapi sebab haritu nak sangat ada stok ikan, den ambil jugalah. Ringkas je masak nie, tapi kawan-kawan cakap meriah dan luxury. Allahu. Biasa sangat, kalau meriah ada ketam ngan ikan kerapu ke kikikiki. Mujur yaya ada tolong masak, so tak lama nak siapkan makanan tengari nie, 1 jam lebih je.
Apa pula perkembangan Covid19 di Malaysia? Ada lagi kes positif baharu harinie. Lepas tu ada yg masih berdegil, pergi main kat taman, main basketball aduh....kenapa lah. Diorang tak faham ke maksud MCO nie. Tolonglah Malaysia, be selfless sikit.
Spread the love
yours truly,
Wednesday, March 18, 2020
MCO day 1: Maka bermulalah Movement Control Order
Assalamualaikum, Selamat Pagi, Good Morning. Hari pertama Movement Control Order (MCO). Macammana semua pagi ini? Sungguh mencabar apabila diminta untuk bekerja dari rumah. Bangun pagi otak dah mula pusing macammana nak mula nie? Dengan faktor-faktor lain yang boleh menggagalkan usaha suci murni untuk bekerja dari rumah. Antaranya:
Faktor pertama adalah menyediakan makanan tengahari. Nak kena rancang menu dengan bahan-bahan yang ada, harap dapat bertahan 3 hingga 4 hari. Kita kenalah patuhi arahan kawalan pergerakan, demi negara tercinta. Mungkin ada yang kata, beli barang dapur online ajalah. Saya dah tengok slot tesco delivery dah, takde slot sehingga 31hb. Memang kena keluar lah jawabnya nanti.
Faktor kedua, Astro buka semua saluran movie dia pulak, aduh. Haruskah ku pekakkan telinga, butakan mata?
Faktor ketiga, sifat tsundoku akhirnya memakan diri, hati berkata inilah masanya kau nak bermalasan sambil menghabiskan buku-buku yang belum baca lagi tu wahai fazid. Dah berhabuk dah tu.
Faktor keempat, menulis blog, deraf dah banyak simpan, bila nak publish tu?
Faktor kelima, tapi ini faktor lemah, tangan dah lame gatal nak baking (dah lama azam nak buat white cake), nasib api gas tak cantik sangat.
Deadlines deadlines, minggu nie ada 2 deadlines. Wake up Fazid!!!! OK kita deal faktor ini satu persatu. Semoga diberi kekuatan dan dipermudahkan urusan.
OK sekian sahaja coroten MCO hari pertama saya. Semoga semua dilindungi Allah. Stay safe Malaysia, stay healthy, stay hygiene. We can do this. Semoga wabak ini dapat dibendung dengan segera.
Menu tengahari hari ini; ayam masak kari, sayur buncis goreng dan ikan masin. Try rempah kari ayam cap O, memang sedap. My other half suka sangat lauk kari ayam nie. Tak tau lah sebab kite dah lame tak masak atau sebab rempah tu. Tapi rempah tu memang wangi.
Spread the love
yours truly,
Friday, March 13, 2020
Tahun 2020 tahun mencabar: Covid-19
Salam semua,
Lebih sebulan tidak menulis di sini. Macam-macam isu berlaku sekarang nie, dari perletakan jawatan PM, ke perlantikan interim PM ke perlantikan PM baharu, ke perlantikan kabinet baru.
Kemudian isu penularan Covid-19 yang pada awalnya diberi nama novel corona, ada juga dipanggil chinese corona, sehinggalah virus berbahaya ini diwartakan sebagai Covid-19. Sejenis virus yang sangat dasyat kesannya, lebih teruk daripada SARS yang juga digelar sebagai global outbreak pada tahun 2003 (https://www.who.int/csr/sars/en/).
Covid-19 boleh dikatakan evolusi SARS dan MERS, ketiga-tiga merupakan sindrom pernafasan akut.
SARS first reported case at Foshan, China in November 2002, 8,000 people infected and 774 people died world wide https://en.wikipedia.org/wiki/2002%E2%80%932004_SARS_outbreak.
MERS first reported case at Saudi Arabia in 2012, 688 people infected and 282 people died https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_East_respiratory_syndrome.
Covid-19 first reported case at Wuhan, China, 31 December 2019, and as in today has infected 132,536 people and 4,947 people have died and spanning 123 countries. https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd
Dasyat tak dasyat Covid-19 nie, ia telah memberi kesan kepada industri, komuniti, dan sosial sedunia.
Hal Covid-19 nie juga telah memberi kesan kepada aku;
1. Aku terpaksa membatalkan trip ke Jepun, soal dapat atau tidak refund tu hal kedua, soal nak kena kuarantin 14 hari lepas balik, tu silap2 kena kuarantin kat sana pulak bila masuk Jepun hal utama. Kalau aku berdegil juga nak pergi, many major attractions are closed. Kau pergi sana nganga aje lah. Silap2 public transport sana pun terhad. Terkilan juga aku, tapi nak buat macammana. Orang kata social responsibility.
2. Aku rajin ambil tahu update Covid-19. Sumber yang selalu aku lawat:
WHO (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019)
CDC (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html)
JNTO, nak tau update Covid-19 kat Jepun (https://www.japan.travel/en/news/coronavirus/)
Selain tu, local news, untuk update Covid-19 di Malaysia. Setakat ini Malaysia dah cecah 197 case, tapi alhamdulillah belum ada kematian lagi. https://newslab.malaysiakini.com/covid-19/en?fbclid=IwAR2yc9enMxkyddFNdBJ_MWy86ztGX2Nv1wt-7di33ZAJ9ChzrmOg9wdDXjo
3. Aku ambil berat tentang kebersihan tangan.
"wamakaru wamakarallah wallahu khairul maakirin",
Firman Allah dalam surah Ali 'Imran ayat 54 bermaksud,
"Mereka merancang, Allah juga merancang ,Sesungguhnya Allah sebaik-baik perancang”.
Semoga keadaan kembali pulih dengan segera. Aamiin.
Spread the love
yours truly,
Lebih sebulan tidak menulis di sini. Macam-macam isu berlaku sekarang nie, dari perletakan jawatan PM, ke perlantikan interim PM ke perlantikan PM baharu, ke perlantikan kabinet baru.
Kemudian isu penularan Covid-19 yang pada awalnya diberi nama novel corona, ada juga dipanggil chinese corona, sehinggalah virus berbahaya ini diwartakan sebagai Covid-19. Sejenis virus yang sangat dasyat kesannya, lebih teruk daripada SARS yang juga digelar sebagai global outbreak pada tahun 2003 (https://www.who.int/csr/sars/en/).
Covid-19 boleh dikatakan evolusi SARS dan MERS, ketiga-tiga merupakan sindrom pernafasan akut.
SARS first reported case at Foshan, China in November 2002, 8,000 people infected and 774 people died world wide https://en.wikipedia.org/wiki/2002%E2%80%932004_SARS_outbreak.
MERS first reported case at Saudi Arabia in 2012, 688 people infected and 282 people died https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_East_respiratory_syndrome.
Covid-19 first reported case at Wuhan, China, 31 December 2019, and as in today has infected 132,536 people and 4,947 people have died and spanning 123 countries. https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd
Dasyat tak dasyat Covid-19 nie, ia telah memberi kesan kepada industri, komuniti, dan sosial sedunia.
Hal Covid-19 nie juga telah memberi kesan kepada aku;
1. Aku terpaksa membatalkan trip ke Jepun, soal dapat atau tidak refund tu hal kedua, soal nak kena kuarantin 14 hari lepas balik, tu silap2 kena kuarantin kat sana pulak bila masuk Jepun hal utama. Kalau aku berdegil juga nak pergi, many major attractions are closed. Kau pergi sana nganga aje lah. Silap2 public transport sana pun terhad. Terkilan juga aku, tapi nak buat macammana. Orang kata social responsibility.
2. Aku rajin ambil tahu update Covid-19. Sumber yang selalu aku lawat:
WHO (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019)
CDC (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html)
JNTO, nak tau update Covid-19 kat Jepun (https://www.japan.travel/en/news/coronavirus/)
Selain tu, local news, untuk update Covid-19 di Malaysia. Setakat ini Malaysia dah cecah 197 case, tapi alhamdulillah belum ada kematian lagi. https://newslab.malaysiakini.com/covid-19/en?fbclid=IwAR2yc9enMxkyddFNdBJ_MWy86ztGX2Nv1wt-7di33ZAJ9ChzrmOg9wdDXjo
3. Aku ambil berat tentang kebersihan tangan.
"wamakaru wamakarallah wallahu khairul maakirin",
Firman Allah dalam surah Ali 'Imran ayat 54 bermaksud,
"Mereka merancang, Allah juga merancang ,Sesungguhnya Allah sebaik-baik perancang”.
Semoga keadaan kembali pulih dengan segera. Aamiin.
Spread the love
yours truly,
Monday, March 9, 2020
It's give back time: Program Tautan Kasih.
Salam,
Saya anak bekas MRSM, MARESMAJay to be exact, SPM 93. Saya juga merupakan ahli ANSARA, persatuan bekas anak-anak MRSM. Banyak kenangan indah dan kurang indah semasa menjadi anak MRSMJay nie. Terlalu banyak untuk ditulis dalam satu lembaran ini. Tunggulah satu hari nanti ada kesempatan saya akan tulis.
Harinie nak cerita berkenaan program Tautan Kasih, program anak angkat. Ini anjuran kawan-kawan 1 batch. Sey join pun sebab rasa nak give back kepada maktab balik. Kami panggil sekolah tu maktab. AJK bersama guru kenalpasti murid-murid yang dari keluarga berpendapatan rendah, sama ada B40, single parents, dan sebagainya. Ada seramai 70 orang, daripada tingkatan 4. OK program ini bermula tahun lepas, jadi kami, ibu bapa angkat nie akan memberi sumbangan bulanan kepada anak-anak angkat masing. Setiap bulan RM50. Apa lah sangat RM50 sebulan untuk belanja anak-anak di sekolah kan. Ada yang ambil lebih sorang anak angkat, sey ambil sorang je, anak perempuan. Bukan apa, senang kita nak communicate nanti.
Tahun lepas kami pernah berkumpul sekali. Malangnya, tahun lepas tak dapat jumpa anak angkat sebab dia terpaksa balik ada urusan keluarga. Tahun ini, AJK organise hari keluarga bersama anak-anak angkat pada 7 dan 8 Mac. Kalau ikutkan dengan urusan nak ke Jepun masa tu, ingat tak dapat lah join. Tapi kesian pulak dengan AJK, ramai yang tidak dapat hadir kerana ada komitmen lain. Sey pula dah bagi nama untuk pergi. Jadi pada hari tu, bawa sekali my two princesses ke Linggi.
Masa group photo atas nie, sey tengah tengok2 tempat makan..melepas gue. |
Macam-macam aktiviti yang AJK susun, makanan pun sedap-sedap. Ramai yang membuat tajaan peribadi juga. Alhamdulillah. Haritu anak angkat sey pun ada sekali, dapatlah kenalkan dengan anak-anak sey juga.
Sempat bergambar sebelum matahari terbenam. |
Secara kesimpulannya, program ini berjaya diadakan. Tahniah lah kepada AJK, terutamanya ketua/kapten weols, atas usaha ini. Banyak perubahan sistem MRSM sekarang nie, takde lights off, makan bercatu, kurang riadah, lebih banyak aktiviti akademik. Macam tak fun masa zaman sey dulu. Huhuhuhu...anyway seronok sembang dengan anak-anak angkat nie. Ada yang tak pernah pergi bercuti tepi laut tau. I am glad this programme succeeded. We bring joy to the kids.
Kami, anak-anak bekas MRSMJ, ahli ANSARA. |
Rasa bertuah dapat sertai aktiviti macam nie. Ada masa, ada rezeki lebih, kita bagi balik ke alma mater.
Spread the love
yours truly,