Pages

Monday, June 8, 2020

MCO Day 83: Cheesecake sempoi aje

Salam,

So harinie cuti am, sambutan keputeraan Agong. Jadi siang tadi sey buat kerja ringan-ringan aje, itupun sebab ada deadline hujung minggu nie. Sambil tu tengok movie House of Wax, sebab ada actor nie memang sey minat sangat, Chad Murray. Dulu ikut siri One Tree Hill. Lepas tu dah terlepas banyak season sey pun tak ikut dah. Lepas tu terus lupa. Ada jumpa box set masa kat aussie dulu, tapi mahal ler... rupenya ada 9 season ye. OK, lepas citer House of wax, sey sambung tengok citer Puaka Tasik Hitam dan 7ujuh kat siaran Boo. Mana tau minggu nie last dapat tengok free channel dari astro nie kan. Sey lenjan dulu channel yg dia bagi free tu. Tengahari, sey order McDs aje. My other half pun takde pergi ride dengan adiknya. Dah kemaruk sangat, 3 bulan tak ride jauh-jauh. Asalkan dia happy.

Lepas zuhur aje, sey mula baking. Nak habis kan philly yang dah lama beli nie. Sey buat cheesecake sempoi. Resepi lama nie, dari zaman aussie dulu. Boleh tengok resepi kat sini. Mudah je sebab pakai 4 bahan: Cream cheese, gula, telur dan crust. Esen vanila dan lemon juice optional. Resepi nie sey dapat daripada seorang kenalan fotopages, perrgghhh fotopages pun macam dah berkubur sekarang. Nie sebelum FB ada lagi. Masa tu kat aussie, teringin nak makan cheesecake SR. Kat sana cheesecake yang boleh makan pun Sara Lee. Ada cheesecake house yang halal juga, tapi tak sesedap SR. Bila jumpa resepi nie, rasa macam New York cheesecake, tapi takde whipping cream dengan yogurt. Kalau cuba resepi NY memang terangkat lah, tapi kena pakai 3 kotak philly. Philly kat Malaysia nie almaklumlah harganye kan....

Cheesecake yang sedap tak perlu letak tepung. Cream cheese tu aje dah cukup. Tapi kena pakai philly lah. Kalau brand tatura tu dia cair sikit, kena letak tepung jagung sikit. Rasa pun lain. Sey tak suka cheesecake yang ada tepung. Kalau whipping cream, sour cream atau yogurt ok lah, tak ubah rasa cheese sangat. Sebab tu sampai harinie tak terbuka hati nak buat burnt cheesecake. Kalau setakat rupenye, tak pe lah. Sey dah boleh tau rasanya, sebab pernah buat cheesecake terbakar sikit atasnya....tu masa sey buat open house kat rumah nie, 2016. Eh kira sey ke pioneer burnt cheesecake tu....kakakakakakah...perasan.


Untuk crust sey lebih suke pakai biskut digestive daripada graham cracker.


Nampak texture shiny kalau guna philly. Telur pun dapat telur baharu, naik gebu.



Dah siap bakar....tadaaa....


Untuk minum petang tadi. 2 slice sey makan. Dah lama tak makan cheesecake buatan sendiri. 

OK... nak tido, esok nak puasa ganti.


Spread the love

yours truly,

No comments:

Post a Comment

what say you?