Salam,
Bila agaknye dapat berjalan-jalan cuti-cuti Malaysia nie? On recent news, tak tau lah sahih ke tidak, katanya state border akan kekal tutup, sehinggalah 80% penduduk telah terima vaksin. Macam lamo lai yo nie.
My other half bercita-cita untuk ke Penang nie, bila PKP tamat. hahahahah...bilo lah gamak nye?
Harinie sey buat chicken chop, sebab dah biasa sangat dengan chicken chop biasa, kalinie sey buat Hainanese chicken chop. Teringat dulu, arwah selalu bawa makan chicken chop kat kedai chinese food. Memang stylo lah style chicken chop dia, dengan kuah sos tomato yang masam manis pekat. Sedap oiiii... Sementelah haritu sey beli chicken chop 10 keping dari Sehat Store, sebahagian dah masak dengan mee kicap, nie masak pulak chicken chop. Seperti biasa, sey buat kajian dulu.
Ayam nie kena perap, at least 30 minit. Bahan-bahannya:
Ayam dh siap potong utk chicken chop.
1 sb tepung goreng ayam (sey pki tepung bestari)
1 sb tepung gandum.
1 sb tepung beras.
1 biji telur.
Bancuh tepung, dan pecahkan telur. Batter agak2 utk salut ayam. Perap 30 minit ke 1 jam.
Tambahan: Lada hitam, all season salt, cajun powder.
Nak goreng ayam nanti, golek dlm tepung goreng ayam dan goreng dlm minyak yg banyak.
Utk sos hainan:
1 biji bwg besar hiris.
2 ke 3 ulas bwg putih minced.
Cendawan butang hiris.
2 biji tomato potong kecil.
1 tin kacang peas.
3 sb tomato puree.
3 sb sos tomato.
3 sb sos cili.
Garam dan gula secukup rasa.
Sedikit cuka apple (dlm 1 sk) untuk ganti worchestershire sauce.
Masak: tumis bwg besar dn bwg putih hingga layu (naik bau). Masukkan sos dan sedikit air. Kemudian masukkan cendawan tomato. Garam dan gula ikut rasa, kemudian cuka apple. Last masukkan kacang peas.
Licin.....
Rujukan:
1. https://cookpad.com/.../12527273-hainanese-chicken-chop
2. https://cookpad.com/my/recipes/11020620-chicken-chop-mudah
3. https://www.youtube.com/watch?v=2PlWcgIHLZs&t=182s
yours truly,