Pages

Thursday, December 3, 2020

Mee kicap lagi, tapi kali nie ayam stim

Salam,

Mee kicap atau mee wanton antara mee yang sey suka makan. Nak masak pun mudah. Semenjak dah tahu teknik untuk mee tidak lembik dan memek, makan pun makin kenyal-kenyal, sey dah confident untuk memasaknya. 

Mee wantan kalinie lain dari yang lain sebab ayam tu sey stim. Stim dengan halia yang tanam sendiri lagi bertambah enak dan wangi ayam tu. Sebenarnya, ini kali pertama sey stim ayam. Sey ingat tempoh lama untuk stim ayam, rupanya, tempoh masak ayam panggang dan stim sama je, janji air kena menggelegak. Seperti biasa ayam tu sey perap dulu dengan kicap, bawang putih, halia dan minyak bijan. Lebih elok kalau dapat perap semalaman, tapi kalau tak sempat, at least 4 jam pun ok. So nie, sey perap waktu tengahari, untuk masak petang.





Kat rumah nie, sey sorang aje yang nak makan ayam stim, so yang lain tu sey panggang aje.



Mee wantan tak boleh makan selalu. Apa-apa noodle gandum dan telur, nanti cepat ghemss....hahahahah....

Spread the love

yours truly,

No comments:

Post a Comment

what say you?