Pages

Saturday, January 18, 2020

Masak apa hari ini: Murtabak roti

Salam,

Hai apa khabar? 😊

Minggu nie agak sibuk juga. Sibuk merancang, mesyuarat, membaca dan menulis minit mesyuarat...hahahahah.. Bab menulis minit nie sungguh malaslah hai... tapi kena buat juga. Basically I am still in the planning phase this week. Bulan nie kena habis tugas-tugas planning dan kena masuk gear 1 sebelum hujung bulan.

As I have pledged to start blogging again, dapat 1 post 1 minggu pun ok dah nie. Buku pun dok dang baca nie, masih tengah baca Harris bin Potter lagi nie (and my reading list is growing and growing)😓.  Next post I will talk a little about the book. Hopefully I can finish reading it this weekend.

Sebelum masuk oven
Harinie, post pasal masak lah. Sabtu lepas, paksa anak-anak masuk dapur. I keep telling Miss Y and Miss T, belajar tinggi-tinggi, keje bagus-bagus, tapi kita nie perempuan, jadi kenalah pandai masak. OK I am aware this sounds conventional, but this is how I was raised. And I'm experiencing the good thing about it right now. Sementelah Miss Y sedang tunggu result nie, kita ajar lah masak makanan yang dia suka. Haritu roti  masih banyak berbaki. Ingat nak buat sandwich, tapi minggu tu tak terbuatlah pulak. Makanya kami buat lah Murtabak roti nie.





Baru keluar oven, puffy kan


Simple je nak buatnya, bahan-bahan pun mudah. Hanya perlu roti, telur, susu, minced meat, and sos. Nak senang letak sos pasta. Tapi haritu kami ikut resepi nie kat sini sebagai asas. Cuma tambah paprika, cumin, tomato buah dan cendawan.

Dan masa selang-selang inti dengan roti tu, kami letaklah keju.

Macam lasagna, but skip the bechamel sauce.





Nie lepas dipotong dan sebelum di makan

Nie video tutorial


OK, so beside teaching Miss Y and Miss T to cook and help me in the kitchen, I also taught them how to take better photos and video. Zaman socmed nie, itu skill yang perlu ada.

So boleh lah cuba.



Spread the love

yours truly,

No comments:

Post a Comment

what say you?